Makreelsalade

Makreelsalade
Makreelsalade met komkommer

Dol ben ik op salades. Salades met rauwkost in alle soorten en maten zoals er veel staan in de categorie Salades. Maar ook op van die prutsalades, zoals ik ze noem. Je kent ze wel want ze staan ook hoog opgestapeld in de supermarkt. Zalmsalade, eisalade, garnalensalade, tonijnsalade en nog veel meer.
Vaak zit er niet zo heel erg veel van de genoemde vis in zo’n salade. Kijk maar eens goed naar de ingrediënten. In de zalmsalade eigen merk van AH zit 34% zalm. Naast alle andere ingrediënten, met vaak niet uit te spreken namen, zit er vispoeder in en ook visextract en visaroma. Terwijl een prutsalade echt zo makkelijk zelf te maken is.
We kiezen vandaag een makreelsalade en wees niet bang, je hoeft geen gestoomde makreel schoon te maken en alle graatjes eruit te pielen. We kiezen dit keer voor een gerookte makreelfilet.
Je kent ze wel. Dat ziet er zo uit:

Deze gerookte makreelfilets bevatten maar zelden een graatje en zijn heel makkelijk schoon te maken.

Je trekt het vel van de achterkant af en klaar ben je. Ik snij dan nog weleens een stukje van het staartje af en een piepklein randje van de zijkanten maar dat ben ik dan weer. Dat mag je helemaal zelf weten.

 

 

We beginnen met de basissalade en kijken daarna naar de variaties.

Twee gerookte makreelfilets in hele kleine stukjes snijden. Dat doen we in een kom en vervolgens doen we daarbij twee heel fijngesneden lente-uitjes, 3 eetlepels mayonaise en een scheutje limoen- of citroensap. Prak alles goed door elkaar en proef of je er wat peper en zout door wilt doen.

Klaar is je basissalade. Heel lekker op een plakje komkommer.

Variaties:
Snij een klein komkommertje (10 cm) in blokjes en schep dat erdoor. Nu wordt het al een beetje een lunchsalade.

Heel smakelijk is ook om er een fijngesneden eetlepel verse dille door te doen. Wil je wat meer salade dan je nu hebt dan prak je er 1 of 2 gekookte eieren door en nog een eetlepel mayonaise. Als je dat doet moet er nog wel wat peper en zout bij.

Gedurfd maar er lekker is een zoeten appel in kleine blokjes. Ook kleine stukjes paprika (kleur) en bleekselderij doen het prima in een makreelsalade.

Met wat groene sla en radijsjes erbij erg fijn als lunch (kan ook goed mee naar het werk de volgende dag) maar ook niet te versmaden op een boterham, stukje stokbrood, toastje of vul er eens een tomaatje of een gehalveerd snoeppaprikaatje mee.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *