Marinade met whiskey, mosterd en crème fraîche

Marinade met whiskey, mosterd en crème fraîche
Foto: Pixabay

Natuurlijk kun je ook een andere sterke drank kiezen. Als het tenminste niet zoet is. Dus bijvoorbeeld wel vieux of rum. Maar geen likeur of iets dergelijks. Whiskey is wel erg lekker dus als je dat hebt heeft dat de voorkeur.
Een marinade met alcohol erin maakt het vlees malser en smakelijker. Je kunt kiezen om er varkensvlees in te marineren of kip. We hebben nog een lange zomer te gaan en het mooie weer is in aantocht dus zet de barbecue maar klaar.

Snij een grote ui en een teen knoflook in kleine stukjes en fruit die in een (niet te) kleine pan in wat olijfolie. Even fruiten tot de ui begint te kleuren en zacht is. Doe dan 75 ml whiskey in de pan en roer even een minuut om. De pan van het vuur af en het vuur uit.
Nu roeren we er 250 gram grove mosterd door samen met 250 ml crème fraîche, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels bruine suiker en wat peper en zout. Even proeven en als je dat lekker vindt dan mag er nog wel een scheutje whiskey bij.

Je hebt nu behoorlijk wat marinade maar als het nodig is kun je het zeker wel een week bewaren in de koelkast.
Smeer het vlees goed in met de marinade en herhaal dat eventueel nog een keer. Het fijnste is als je het vlees ’s avonds marineert en dan de volgende ochtend nog een beetje marinade erover.

Variatie: je kunt de crème fraîche vervangen door mayonaise.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *