Mediterraans vispotje

vispannetje

Het woord vispotje kan ik niet horen zonder te denken aan de potvis die op een potvispispot etc etc etc. Als je potvis zou kunnen kopen in de winkel zou je een potvisvispotje kunnen maken. Doen we niet. We maken een mediterraans vispotje. Als je van die kleine potjes (zie foto) hebt dan maakt je dus een vispotpotje. Fijn als voorgerecht. Weer eens iets anders. De hoeveelheden zijn voor vier vispotjespotjes. Natuurlijk kun je het ook met twee personen als hoofdgerecht eten. Wij aten dit vispotje bij vrienden als voorgerecht.

Maak in een schaal een mengsel van twee fijngesneden tenen knoflook, fijngesneden platte peterselie en koriander (van beide ongeveer een kopje), een theelepel chilipoeder, een klein theelepeltje gemalen komijn, half theelepeltje kurkuma (voor de kleur), het sap van een limoen, wat zout en peper en een flinke scheut olijfolie. Het moet een smeuïg mengsel worden. Snij 400 gram stevige witte vis in hapklare brokken en schep door het kruidenmengsel. Tot hier kun je het fijn vooraf klaarmaken en met plastic afgedekt (nooit met aluminiumfolie) in de koelkast zetten.
Op het laatst doe je alles in een pan en schenk je er visbouillon bij tot de vis bijna onder staat. Breng het zachtjes aan de kook en laat het 15/20 minuten heel zachtjes prutten. Af en toe roeren.

Variatie: vervang alle gedroogde kruiden (chili, komijn en kurkuma) door 3 theelepels Ras-el-Hanout.
Het vispotje op de foto is gemaakt zonder kurkuma. Als hoofdgerecht lekker met pikante rijst of couscous.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *