Meringues uit de magnetron

Nog niet zo erg lang geleden aten wij bij een vriend (bijgenaamd De Boskabouter) een zalig dessert waarin ondermeer helemaal zelfgemaakte meringues. Je weet wel, van die meringues die nog een beetje zacht zijn van binnen en niet van die harde uitgedroogde knabbels van de bakker. Tijdens dit dessert vertelde ik dat je die dingen dus ook in de magnetron kunt maken. Scheelt wel heel veel tijd. Of ze dan net zo lekker zijn hangt geheel af van de kracht van de magnetron alsmede het juiste aantal seconden. Kwestie van uitproberen dus. Maar aangezien zelfs De Boskabouter van deze truc nog nimmer had gehoord ben ik driftig op zoek gegaan naar tijden en hoeveelheden. En gevonden ! Bij deze dus meringues uit de magnetron.
Klop het wit van één ei en schep daar 300 gram poedersuiker door. Rol kleine balletjes (zie foto 1) en leg die op een bord met bakpapier. Doe er niet meer dan twee of drie tegelijk anders is je magnetron te klein. Dan 90 seconden op de hoogste stand. En zie het wonder geschieden (foto 2). Even af laten koelen en dan twee op elkaar met daartussen: vers fruit met dikke room (foto 3), chocolade (of ander) ijs met saus en room. Of in stukjes breken en op het laatste moment mengen met ijs, room, fruit, chocola etc.
Heerlijk !

update. Zoals je ziet aan alle comments is er nogal wat discussie over het hoe en wat en met name over hoeveel. Ik blijf erbij dat het een kwestie van experimenteren is en niet alleen maar van recepten lezen en doen wat er staat. De kracht van je magnetron maakt ook veel verschil. Hierbij een plaatje van de beschrijving in het originele recept.

Meringues

Gewoon proberen dus!

Published by

41 thoughts on “Meringues uit de magnetron

 1. @Nanos. Die van mij is 1000 Watt. Maar misschien zijn er andere omstandigheden ook nog van invloed. Het is echt een kwestie van uitproberen met 1 balletje. En dan goed onthouden welke de beste was.

 2. Kijk, dit vind ik nou geweldig nieuws! Ik begin er eigenlijk nooit aan omdat die meringues zo ellenlang in de oven moeten. Ik ga het uitproberen met mijn (oude) magnetron (op hoop van zegen)!

 3. Geweldig! Nooit aan gedacht. Mijn magnetron is uit de keuken verbannen maar in de garage zal het ook wel lukken ;-). Hoewel ik in principe suikervrij eet, mag je me voor zo’n meringue met slagroom wakker maken.

 4. Super om dit recept bij jou te zien!
  Dank je…..dit word zeer binnenkort uitgeprobeerd in huize Indigo!

 5. Wat een geweldig idee om zo merique te maken ga ik proberen.En ik wil je gelijk een compliment geven voor je web-site.Leuke recepten.

 6. zucht….

  het is zo’n geweldig idee….maar ik kan het weer niet. ik heb een700 wat magnetron. het schuimmengsel komt even omhoog maar daarna blijft er niks over…..

  wat kan de fout zijn…….

  ik hoor het graag

  ben

 7. @Ben. Dat zal inderdaad de kracht van je magnetron zijn. Met 700 watt kun je wellicht niet eens behoorlijk koken. Nieuwe magnetron?

 8. Mijn magnetron heeft er geen zin in: max. 900 watt, maar hij lijkt ‘aan en uit te springen’. Even worden de bolletjes groot, dan hoor ik een klik en storten ze in :-(. Met de oven (die ik nu aan heb staan) duurt het inderdaad heeeeeeeel lang.
  Groetjes,
  Meta

 9. Wat een onzin om te beweren dat je met een magnetron van 700 watt niet eens kunt koken! ik heb er al jaren één, (oké, 750W), gebruik ‘m dagelijks, gaat uitstekend! Maar heb de meringues nog niet geprobeerd. Gaat ’t misschien beter met een combi?

 10. @Nel. Dat kan best kloppen Nel. Het is en blijft een probeerrecept. Tenminste, als je ze in de magnetron wilt maken. Met weinig poedersuiker lukt dat niet. Maar zoals gezegd, het is een probeerrecept.

 11. Het engelse recept van ready steady cook geeft 30 gr. poedersuiker i.p.v 300gr! bij 1 ei
  maar een tijd van anderhalve minuut!

 12. @Nel. Zie de update en het plaatje van mijn engelse recept.
  Heb jij het geprobeerd? Ik wel. Doe jij het ook eens met 30 gram?

 13. @Allen.
  Om alle discussie uit te sluiten heb ik een mail gezonden aan de kok die dit verzonnen heeft en voor het eerst gepubliceerd.
  Mocht er een sluitend antwoord komen dan zal ik dat zeker als update publiceren !

 14. Hallo,

  Even een andere reactie op je recept.
  (ik heb je pas ontdekt en ben erg gecharmeerd, ik wil beslist e.e.a.
  uitproberen, dan hoor je vast nog meer over me….)
  In Cuba (mijn man) en Brazilie (een vriendin van ons) gebruiken ze gecondenseerde melk als zoete saus over fruit. Echt jummie. Alleen wanneer je het over het fruit doet wel meteen opeten anders vermengd het zich met het vocht van het fruit en ziet het eruit als melk…nog steeds lekker, maar als de saus nog dik is is het lekkerder.

  Groetjes,
  Angelique

 15. Beste Cornette,

  Hartelijk dank voor dit recept!

  Ik hou erg van meringues, vooral de meringues die je in Zuid-Frankrijk bij de bakker kunt kopen en deze weken bij de Albert Heyn als speciaal ‘feestdagen-product’, en bedacht me dat ik ze maar eens zelf moest leren maken. Ik was alleen bang dat ik ze wel zou laten verbranden in de oven, en vroeg me af of het ook in de magnetron zou kunnen. Leek me van niet, maar toch heb ik maar even gezocht op http://www.vinden.nl (Google, Live search, aol, msn, Altavista en Yahoo) naar ‘recept meringue magnetron’, en deze pagina was de eerste ‘hit’. Ik heb nu geen eieren in huis en het is zondag, maar ik ga het morgen gauw uitproberen!

  Inmiddels heb ik al veel meer pagina’s van je blog bekeken (en ook een paar van je andere blog http://www.cornette.nl/wl en van je site http://www.cornette.nl), en ik vind dat je erg leuk schrijft. Kritisch, fris, met droge humor en ook gezellig. En ik vind het ook een verademing om eens een blog/site te zien waar gewoon netjes met de taal wordt omgegaan: de meeste blogs/sites staan zó vol spelfouten en andere taalfouten dat het me echt afleidt van de inhoud.

  Op mijn site heb ik trouwens ook recepten staan…

  Dagdag, Laura

 16. Vandaag heb ik het recept uitgeprobeerd. Het lukte erg goed, met inderdaad zo’n 300 (ja, driehonderd!) gram poedersuiker op één eiwit. Het wordt een soort heel stevig ‘deeg’, en daar maakte ik balletjes van zo’n twee centimeter doorsnede van, en die zetten inderdaad enorm uit in de magnetron. (900 Watt, anderhalve minuut.)
  Het werd erg luchtig en bros, en het zakte absoluut niet in.

  Toch smaakte het minder lekker dan ‘echte’ meringue, ben ik bang. Toch wegens de andere verhouding eiwit/suiker dan bij het traditionele recept, denk ik. (Bij de oven-versie gebruiken ze meen ik zo’n zes eiwitten bij 300 gram suiker.)

  Maar als je het niet los opeet, maar als basis voor een dessert, dan is het wel lekker.
  Ik heb er bijvoorbeeld een frambozenspulletje op gedaan, en daar nog ongezoete, geklopte slagroom op, en daar nog een paar losse frambozen op. Dat was heel lekker.
  Hier het recept van het frambozenspul:
  http://www.smulweb.nl/120606/koken/recept/Frambozen-Dessert

  Binnenkort wil ik toch ook de ovenversie van meringue een keer zelf proberen te maken.

  Bedankt voor het recept!

 17. Gisteren heb ik het nog een keer gemaakt bij mijn moeder thuis, met het restje ‘deeg’ dat ik overhad van de dag ervoor, toen ik het met iiwi maakte.
  Mijn moeder heeft een oude magnetron (ik denk meer dan tien jaar oud), en het vermogen is, volgens de knop op het ding zelf, 800 Watt, maar volgens mij draaide het draaiplateau nauwelijks rond. Binnen twintig seconden waren de meringues van een klein balletje (zo’n twee centimeter) uitgezet naar veel groter, vervolgens verbrand en ingestort. Er bleef een zielig bruin-met-wit plat en bubbelend plakje over.
  Ik denk niet dat het aan het eiwit-mengsel ligt, dat is vast wel één dag houdbaar.

  Kortom: het maakt erg veel verschil welke magnetron je gebruikt, zoals al eerder geschreven werd.

 18. Hallo, Even een tipje om eea minder zoet te laten smaken, bij icings die ik zelf maak van eiwitten met glazuur doe ik altijd een beetje bakpoeder. (tip van een bak-vriendin). Dan smaakt de icing echt minder zoet en misschien werkt het bij de merinques ook wel! Ik ga het zeker een keer uitproberen in de magnetron en ongetwijfeld meer recepten en tips van jouw site. Leuk 🙂

  Vriendelijke groetjes, Lonneke

 19. ik wil het graag vandaag proberen maar is het wel gelukt ik zou dat graag willen weten groetjes

  kookfreak

 20. Hee, ik wilde dit recept vanavond gaan maken maar ik had een vraagje want voor hoeveel personen is dit recept??

 21. @Inge
  Dat ligt natuurlijk aan het formaat wat je maakt. Probeer balletjes formaat stuiter te maken en kijk hoeveel het er worden.
  Je kunt ze bewaren dus wat maakt het uit hoeveel je er hebt.

 22. Wij gebruiken meestal suiker in de meringue, omdat poedersuiker niet altijd bij de hand is, maar dit ging helemaal verkeerd met de magnetron.
  De meringue werd helemaal niet hard, en was helemaal ingezonken 🙁
  Zou dit door het gebruik van suiker ipv poedersuiker komen??

 23. @Berber. Ik kan me niet voorstellen dat het goed gaat met gewone suiker want poedersuiker zorgt juist voor dat kleverige in meringues. Dus ik denk inderdaad dat dat het geweest is.

 24. Hoopvol maar toch met twijfels geprobeerd.
  Of het aan mijn max vermogen ligt of aan mij of aan het recept weet ik niet, maar qua vorm is het niet echt een succes 😉

 25. Meringues maken met gewone suiker gaat wel in de oven (met zachte stukjes in het midden!). Ik heb het deze keer ook in de magnetron gedaan maar dat werkte inderdaad niet erg goed, ze werden eerst niet hard en daarna zwart….
  Ik zal het de volgende keer met poedersuiker proberen, want eigenlijk scheelt dat natuurlijk wel een hoop tijd!

 26. Wat een goed recept! Bij mij werkte 300gr poedersuiker, 1 eiwit en dan steeds één bolletje op 1000 Watt gedurende 45 seconden perfect. Ik heb een klein beetje rode kleurstof toegevoegd en dan krijg je hele mooie roze meringues. Echt een aanrader!

 27. Geweldig! Ik heb het geprobeerd en heerlijk, maar inderdaad, je glazuur knapt er bijna af. Ik had 200 gr. poedersuiker gebruikt en nog wat donkerbruine bastardsuiker er op het laatste moment doorheen geschept. Kloppen tot het een brij word en dan bolletjes op het bakpapier. Ik heb met het laatste een klein taartje gemaakt en dat is een bol met een diameter van zo ongeveer 20 cm geworden.
  Heb een vruchtenslush gemaakt en daarbij in verkruimeld.. Erg lekker.

 28. Qua tijd.. ik ging gewoon met de vinger op de knop voor de magnetron zitten en dan zie je het groter worden en net als het 1e puntje bruin begint te worden stoppen.

 29. Vol goede moed begonnen, maar helaas stortten ze weer in. In de magnetron waren het mooie grote bollen (soms één hele grote aan elkaar haha), maar toen ik de magnetron open deed stortten ze direct weer in. Ik heb een combimagnetron van 1200 watt. Heb het ook nog geprobeerd op 1000 en 600 watt, maar ook daar had ik hetzelfde probleem. Iemand een ideetje hoe ik dit kan fixen?
  Overigens smaakt het best prima, of het echt een meringue is, daar twijfel ik nog over, maar wel een lekkere bite bij bijvoorbeeld wat ijs.

 30. Je kunt het eiwit ook eerst kloppen met de suiker en er dan balletjes van vormen. Schijnt luchtiger merigues te geven. Magnetron hoogste stand en 90 seconden. Beetje grootte en tijd/stand magnetron uitproberen.
  Ga het snel een keer proberen. Lekker in de chocola dopen!

 31. Zojuist dit ook eens geprobeerd.
  Werkte perfect!

  ik had nog maar 200 gram poedersuiker dus pakte het kleinste eitje en heb van het eiwit een beetje uitgeschept.Licht opgeslagen want het lucht gaat er toch weer uit,
  Daarna de 200 gram door de zeef erbij.

  ik deed er eerst 1 (2cm doorsnede) 90 seconde. dat was iets te lang want bruin van binnen.
  Daarna weer 1, deze keer 60 seconde. Deze werd perfect. zo groot als een bapao broodje. Even afkoelen en klaar om te eten, mooi bros!

  vervolgens 2 tegelijk op 70 seconde. deze werden minder hoog maar lukte ook mooi. iets steviger wat wel handig kan zijn voor de suggestie als fruithamburgerbroodjes (bij wijze van spreken)

  Vervolgens de rest in 1 grote bal gedraaid van ongeveer 4 cm. Ook die werd mooi bros maar zag er niet mooi uit.. een ontplofte krater zal ik maar zeggen. maar om in stukken te breken als garnering prima.

  de grootte van de bal en de hoeveelheid ballen maakt dus ook veel uit in de magnetron.

  1. Goeie tips Remco. Iedere magnetron is anders maar het scheelt dus ook hoeveel je er tegelijk maakt. Fijn om te weten.

 32. Mijn moeder is gek op merinques, dus ik kwam al zoekend naar een recept op deze site terecht, ik heb de eerste merique zojuist gemaakt, 90 sec. bij 900 W. aan de onderkant verbrande hij al een beetje, maar goed, dit was ook maar oefenen, de rest bewaar ik nu in de koelkast en morgen probeer ik het nog een keertje, maar dan iets korter… bedankt voor zo’n makkelijk recept.

  Groeten Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *