Miso-pinda-sesam dipsaus

Van een bruin gerecht of in dit geval een bruine saus kun je maar beter geen foto maken. Gelukkig had ik nog een fijne foto van een maaltijd met saté in verschillende soorten en maten. Die past er best bij. Ik heb de foto vast al eerder gebruikt maar dat weten jullie toch niet meer.
De miso-sesam-pindasaus die we vandaag maken past bij veel gerechten. Niet alleen bij vlees maar hij is ook heerlijk als dipsaus. Schaaltje kroepoek ernaast en/of in repen gesneden groente en dippen maar. En denk erom, niet dubbeldippen. Over de sperziebonen is het ook erg lekker. Je mag het helemaal zelf bedenken waar je deze heerlijke saus bij eet. En gewoon op kamertemperatuur. Het mag wel warm maar het hoeft niet. Let goed op het verschil tussen eetlepels en theelepels.

Ingrediënten

2 eetlepels witte miso of tahini (dat laatste geeft een iets andere smaak maar is ook heerlijk)
150 gram pindakaas met nootjes
2 eetlepels sesamolie
1,5 eetlepel rijstazijn
3 theelepels mirin
50 ml koud water
1 theelepel sriracha of sambal (optioneel)
2 theelepels geroosterde sesamzaadjes of 1 eetlepel gefruite uitjes voor de garnering

Rijstazijn en mirin zijn niet hetzelfde. Een goede uitleg over wat het verschil is lees je hier.

Roer alles door elkaar en garneer met de geroosterde sesamzaadjes of de gefruite uitjes. Als de saus te dik is naar je zin dan kun je altijd nog een klein beetje koud water erdoor roeren.

Tip: Snij verschillende groentes in dunne lange reepjes. Schep een beetje van de saus in een klein glas en zet de groentereepjes erin. Ieder zijn eigen glaasje!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *