Mokkaijs

Op de foto zie je een ijszaak in Avignon. Meer dan 20 smaken softijs. Ik hoef er nooit lang over na te denken. Mokka of koffiesmaak. Altijd goed. Ik lust ook wel andere smaken hoor. Maar deze zijn favoriet. Als ik tenminste ijs eet. Want eigenlijk ben ik niet zo’n ijseter. Maar deze vind ik verrukkelijk.
Dit is een heerlijk en zeer simpel recept uit een heel oud en geweldig toetjeskookboek. Je kunt het in de ijsmachine maken maar dat hoeft niet. Je kunt het ook in een lage diepvriesbak schenken en dan iedere 30 minuten even goed doorroeren met een vork. Nadat je het in de vriezer hebt gezet ja. Die had je zelf ook wel kunnen bedenken.

Kies, zoals altijd, voor goeie kwaliteit spullen. De smaak van de koffie is erg bepalend voor het eindresultaat. Ik zet versgemalen koffie met de cafetière maar die heeft niet iedereen. Ik kan je niet vertellen hoe dit ijs smaakt als je het met padjes of cupjes zet. Lijkt me ook erg onvoordelig en dat is zachtjes uitgedrukt. Die padjes en cupjes hebben zo ook hun nadelen.
Kunnen we nu eindelijk eens aan dat ijs beginnen? Daar gaan we.
Breng 5 deciliter volle melk aan de kook met een opengesneden vanillestokje erin. Laat het heel zachtjes trekken. Na 20 minuten mag het vanillestokje eruit en laat je de melk goed koud worden.
Zet 5 deciliter hele sterke koffie en laat daar 200 gram suiker in oplossen. Ook dit laten we goed koud worden.
Nu neem je 2,5 deciliter koffieroom en als ik zeg koffieroom dan bedoel ik koffieroom. Goeie dikke vette koffieroom en niet van dat dieetspul of iets met light of half of weet ik wat voor rommel. Er staat echt keihard Koffieroom op de fles.
Meng nu de koffieroom, de melk en de koffie en draai er ijs van of schenk het in een lage vorm (of twee) en zet in de vriezer. Zie hierboven.

Heerlijk met slagroom en fijngehakte (geroosterde) hazelnoten. Maar ook fijn om een bolletje in een koffiekopje te doen en er een hete espresso overheen te schenken. Slagroom erop en genieten!

Variatie: een glaasje rum of een glaasje cognac door de koffie voor je er ijs van maakt.

KokenKoken

Published by

One thought on “Mokkaijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *