Mokkamascarpone met in whiskey verdronken koekjes

mokkamascarpone

Mokkamascarpone maken kan op verschillende manieren. Ik had nog een flesje karamelsaus uit Frankrijk. Van die hele donkere en beetje bittere saus. Daar heb ik een scheut van gebruikt maar dat hoeft niet. Ik denk dat er in Nederland ook wel karamelsaus in flesjes verkocht wordt. In ieder geval is er van die karamelsiroop voor in de koffie en die is prima geschikt. Heb je geen karamelsaus dan gebruik je alleen koffie, suiker en whiskey. Wat koekjes betreft had ik kleine harde Italiaanse koekjes. Cantuccini is ook goed en ook bitterkoekjes zijn heerlijk. Snij die laatste dan wel in kleinere stukjes want die worden niet zo snel zacht. Ook koffielikeur of Baileys is lekker erdoor. Een alternatief voor Baileys staat onderaan deze blog.

Voor vier glazen:
Zet een dubbel kopje sterke espressokoffie en laat koud worden. Je hebt misschien niet alle koffie nodig maar we willen niet tekort komen. Meng 250 gram mascarpone met 5 eetlepels karamelsiroop, een flinke scheut Baileys en de helft van de koffie. Nu goed kloppen en even kijken of het zo dun is als vla. Het kan zijn dat het nog wat dunner mag. Mag je zelf bepalen of je er dan nog wat koffie of nog meer Baileys doorheen klopt of een scheut whiskey. Proef ook of je er wat suiker doorheen wilt. Hoeft niet, mag wel.
De helft van de mokkamascarpone verdelen we over vier glazen. Vervolgens doen we een scheut whiskey en een scheut Baileys in een kommetje en daar dopen we de koekjes in. We leggen een laagje dronken koekjes op de mascarpone. De andere helft van de mascarpone erop en als afsluiting nog een paar dronken koekjes om het af te maken. Je kunt dit in kleine (wijn)glazen doen zodat ze tot de rand gevuld zijn. Of in glazen die nog wat ruimte overlaten zodat er vlak voor het opdienen nog wat met whiskey geklopte slagroom overheen kan. Ik heb vier glazen gemaakt en we zijn met z’n twee. Hebben we morgen ook nog een toetje. (Niet lachen nu!)

Bij de Lidl verkoopt men een whiskeylikeur onder de naam Shirleys. Prima van smaak en nog geen 5 euro per fles.
Je kunt Baileys in dit recept ook vervangen door zelf een mengsel te maken van whiskey en room met wat suiker.

Published by

2 thoughts on “Mokkamascarpone met in whiskey verdronken koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *