Morito van Sam & Sam Clark

morito

Een grote stevige hardcover met linnen buitenkant. In eerste instantie doet het boek niet aan een kookboek denken. Ook de achterkant geeft geen tekst en uitleg. Wie nog nooit van Moro of Morito heeft gehoord zal zeker niet in één oogopslag zien dat dit een kookboek is.
Een oranje sticker heeft het over De nieuwe Moro Tapas en dan wordt het al iets duidelijker. Dus wat doe je als je dit boek tegenkomt? Bladeren. En dan kun je maar beter even een stoel zoeken want een uur later ben je nog aan het lezen en kijken.

Sam en Sam (Samantha en Samuel) Clark openden drie jaar geleden in Londen hun zeer succesvolle restaurant Moro. De kookboeken die volgden vlogen over de toonbank en een aantal daarvan is nu nog slechts voor bizarre prijzen tweedehands verkrijgbaar.
Daarna volgt de opening van de tapasbar Morito. En het kon niet uitblijven dat ook Morito een eigen kookboek zou krijgen.
In de kookboeken van Sam en Sam gaat het om inspireren, uitnodigen, zelf ontdekken en vooral plezier hebben in het maken van heerlijke gerechten.

In dit boek veel kleine gerechtjes maar ook grotere voor als je meer mensen tegelijk aan tafel hebt. Sam en Sam benadrukken dat je vooral je gevoel moet volgen als het gaat om hoeveel je tegelijk op tafel zet en in welke volgorde je dat doet. Eén voor één of een heleboel tegelijk. Alles is goed want het gaat erom dat iedereen geniet en plezier heeft.

Niet alle ingredienten zijn even makkelijk verkrijgbaar en sommige gerechten vereisen wat meer aandacht en tijd maar het overgrote deel is uitstekend te maken. Achterin het boek een handige ingredientenlijst en door het hele boek heen prachtige sfeervolle foto’s van gerechten, mensen en omgeving. Er staan veel recepten in voor gerechtjes die je vooraf kunt maken en die op kamertemperatuur geserveerd kunnen worden. Het zal iedereen lukken om met dit boek een tafel vol te zetten met bijzondere tapas. Dat wordt genieten deze zomer van bijvoorbeeld spinazie-citroensalade, sperziebonen met tomaten en kaneelyoghurt,  gegrilde uiensalade met granaatappel en munt, broodjes met groene olijven en walnoten, langzaam gebraden buikspek met venkel en citroen, mosselen met feta en dille. Ook desserts en dranken komen aan bod.

Want ook dat is iets wat opvalt aan dit mooie boek. Er staan echt heel veel recepten in. Waar voor je geld dus.
Wie buiten de gebaande paden van de overbekende tapasgerechten wil treden zal heel blij zijn met dit boek. Laat die zomer maar komen!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *