Nieuwe stamppotgroente met voorgegaarde aardappelen

stampaardappelen1stampaardappelen2

We hadden geen idee van het bestaan van voorgegaarde stamppotaardappelen. Maar in een proefpakket met nieuwe gemengde voorgeprutte dure zakken stamppotgroente zat zo’n zak. Dat is toch lachen. Geen idee wat het kost maar je zult er ongetwijfeld een paar kilo ongeschilde en niet-voorgegaarde aardappelen voor kunnen kopen. Maar makkelijk hè? Dat staat er ook op. Zo makkelijk en zo snel! En wat zie je dan? Dat je ze nog 14/16 minuten moet koken. Dat is een fractie korter dan zelf geschilde aardappelen en als je die in heel kleine stukjes snijdt dan is 14/16 minuten koken ook meer dan genoeg. En het stampt nog makkelijk ook. Ik heb eens op de klok gekeken hoeveel tijd het schillen van 600 gram aardappelen kost. Precies 4 minuten. Inclusief het in kleine stukjes snijden.

Dan het gewicht. 600 gram is teveel voor 2 personen en te weinig voor 4. Je ziet tegenwoordig vaak “voor 2-3 personen” op een verpakking staan. Maar wij zijn nooit met “2-3 personen”. Veelal met 2 en soms met 4 en heel af en toe met meer. Dus met 4 personen moet je 2 van deze zakken maar dat is dan ook weer teveel. Het wordt een dure maaltijd op die manier. Maar wel makkelijk hè? En zo snel ook.
Als extraatje krijgen we een fijn recept op de achterzijde. Daar neemt men voor 4 personen dus 1 zo’n zak en dan nog wat schoongemaakte spruitjes waarvan de hoeveelheid lang niet genoeg is voor 4 personen. Of is het een recept voor 2 personen? Dat is niet duidelijk. Maar in ieder geval moet je beginnen met het schillen van de geschilde en voorgegaarde stamppotaardappelen. Lollig.

De zak boerenkool met pepertjes en paprika die ook nieuw is en die wij mochten uitproberen moet ik ten strengste afraden. Het kan zijn dat wij bij toeval erg veel pepertjes hadden maar ik denk het niet. Dat hoort zo. Geen blijvertje dit mengsel. HOT HOT HOT HOT. Als je kinderen aan je tafel hebt of mensen die niet zo van HOT eten houden dan is dit een hele grote fout. Op zich is de combinatie lekker maar als je het zelf mengt kun je tenminste nog greep houden op het HOT HOT HOT. Wij houden van HOT dus voor ons was het geen probleem. Maar een waarschuwing op de verpakking zou geen kwaad kunnen.

De andijvie met stukjes rode sla en tomaat (die moet je wel zoeken die tomaat) is niets bijzonders. Of het moet de prijs zijn. Want een zak voorgesneden andijvie van 400 gram kost zo rond de 0,99 eurocent. En dit nieuwe mengsel is ineens een zak van 300 gram voor 1,99. Kassa! Een krop andijvie van zo’n kilo kost rond de 0,60 eurocent. Ik bedoel maar.  Maar ja, snel hè? Die 10 minuten die je extra kwijt bent om aardappels te schillen of een krop andijvie te mollen kan net je hele schema redden. Want haast, haast, haast. We willen wel goed en gezond eten maar tijd om te koken hebben we blijkbaar niet. Koken is voor velen blijkbaar een noodzakelijk kwaad geworden dat zo snel mogelijk achter de rug moet zijn.

Terwijl koken zoveel meer kan zijn. Ontspanning. Even bijpraten terwijl je schilt en snijdt. Lekker genieten van geur en kleur en smaak. En merken dat je huishoudgeld een stuk minder snel verdwijnt. En dat allemaal voor een kwartiertje langer in de keuken staan.

En dan ook maar gelijk even Try before you die van Culicollega Miss Fromage lezen. Doen!

Published by

4 thoughts on “Nieuwe stamppotgroente met voorgegaarde aardappelen

  1. je word helemaal gek van die voorverpakte rommel. Voorgekookte aardappelen, wat een idioterie! En je moet ze nog schillen ook….! Ik probeer iedereen er van te overtuigen dat het niet tot nauwelijks tijd scheelt maar gierend duur is en meestal is de rommel niet goed gesneden en worden de aardappels niet gaar.
    En er verdwijnen zoveel lekkere verse artikelen, raapsteeltjes, postelein bijvoorbeeld zijn in Almere niet meer te koop.
    Ik had ergens rauwe varkenslever (of rund) voor nodig. Ze zitten je aan te kijken of je van een andere planeet komt. Niet meer te koop dus. Wel nog kippenlevertjes… En niet alleen AH, ook Jumbo en C1000 , de keurslager en de groenteboer (als je die al kunt vinden) kunnen er wat van. Jammer, maar gelukkig hebben we er zakjes voorgesneden nauwelijks vers te noemen gemengde groente voor heel veel geld voor terug.
    Wat een vooruitgang.

  2. Ik woon net over de Nederlandse grens in Duitsland. Hier zie je bijna helemaal geen voorverpakte gesneden groenten. Dat kennen ze hier helemaal niet. Het enige is de zakjes gemengde sla en groene kruiden. Verder moet je hier alles zelf schillen, schoonmaken. Een kool koop je in z’n geheel. Ik ben hier erg blij mee, al is een kool soms teveel voor 2 personen. Geen probleem de rest wordt ingevroren. Ook koop je hier eigenlijk alleen seizoengroente. Misschien is het in de grote steden in Dld. anders, maar ik hoop dat het hier zo blijft. En we hebben hier fantastische supermarkten goed voorzien van alles.
    Ik hoop echt dat het hier zo blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *