Obatzda. Beierse kaasspread.

Obatzda. Beierse kaasspread.
Foto: Pixabay

Obatzda is een Beiers streekgerecht dat op veel verschillende manieren gemaakt kan worden. Althans, je maakt het steeds op dezelfde manier maar met de kazen kunnen verschillen. Want kaas is het belangrijkste ingrediënt. Obatzda zie je regelmatig op bierfeesten als stevige snack maar ook bij een broodmaaltijd misstaat het niet.

Vaak worden aan de kaasspread fijngesneden rode uitjes toegevoegd maar het nadeel daarvan is dat je het de dag dat je het maakt ook moet opeten. De uitjes krijgen een sterke smaak als je de Obatzda tot de volgende dag wilt bewaren. De oplossing is om heel fijngesneden ringen rode ui over de Obatzda te doen voor je het serveert. En dus niet erdoorheen.

Wij gaan voor een wat zachtere variant. Kies voor Camembert als je een uitgesproken smaak wilt of voor Brie als het wat zachter van smaak mag zijn.

Neem 250 gram Brie of Camembert en 250 gram mascarpone (ricotta kan ook maar mascarpone is romiger). Snij de kaas in heel kleine stukjes of prak het fijn met een vork. Meng het met de mascarpone, wat peper en zout en anderhalve theelepel milde paprikapoeder. Strooi er wat fijngesneden bieslook overheen en eventueel de rode ui. Serveren op een toastje of op roggebrood. Ook heel lekker als groentedip (bleekselderij, paprika, wortel). Wil je het wat dunner hebben dan is een scheutje bier erdoor niet te versmaden.

Je kunt alle redelijk zachte kaassoorten gebruiken. Wil je het een sterkere smaak geven dan is blauwe kaas ook lekker maar doe er dan geen paprikapoeder door. Je kunt ook heel fijngesneden verse kruiden mengen met het kaasmengsel. En natuurlijk is het een geweldige manier om allemaal restjes kaas op te maken.

Een wat luxere variant (als dessert) is de Fromage fort van Onno Kleyn.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *