Ovenschotel met ricotta, spinazie en tomaat

Toen ik deze schotel in een Engels kooktijdschrift zag staan wist ik direct dat het een lekkertje was. Daar hoef je ook geen topkok voor te zijn om dat te zien. Wij hielden ons keurig aan de hoeveelheden en zodoende kan ik jullie vertellen dat dat wel een beetje weinig is.
Volgende keer maak ik het voor vier personen en eet het met z’n twee op. Nu hadden wij er alleen groene salade bij dus dat scheelt. Als je een voorafje hebt of het als bijgerecht op tafel zet dan is het voldoende. Maar het is een hele lichte schotel dus wees gewaarschuwd.

Hier de vierpersoons uitvoering. Oven op 200 graden. Roerbak 600 (luistert niet zo nauw) gram verse spinazie met twee teentjes uitgeperste knoflook, peper en verse nootmuskaat. Natuurlijk kun je ook diepvriesspinazie ontdooien. Vocht goed eruit drukken en spinazie beetje fijnsnijden.
Klop 250 gram ricotta met 4 eieren en 75 gram geraspte parmezaan. Doe er de spinazie door, peper en zout naar smaak en dan kan alles in een ingevette ovenschaal. Afdekken met plakjes tomaat. Bestrooien met nog wat parmezaan en kwartiertje in de oven tot de tomaten mooi gekleurd zijn.
Het was om te smullen en ik ben aan het verzinnen welke groente hier nog meer geschikt voor zou zijn.
Geraspte/geroerbakte courgette? Lijkt me ook heerlijk.

Published by

5 thoughts on “Ovenschotel met ricotta, spinazie en tomaat

  1. Lekker! volgens mij ook met courgette. Ik ga het van de week proberen en het als vulling voor een hartige taart gebruiken. Kan volgens mij ook.

  2. @Yvonnep. Kan zeker. Maar de bodem moet langer dan de vulling in dit geval. Ik bak steeds vaker hartige taarten zonder bodem. De weegschaal is daar blij mee. šŸ˜‰

  3. Wij vonden dit een lekker gerecht maar veel te kledderig. Vandaag in de herkansing als quiche: 24 cm lage pievorm gebruikt, daar past alles precies in. Korstdeegje gemaakt van 150 gram bloem, snuf zout, 75 gram koude boter en 4 eetlepels koud water. Paneer op de bodem, daarna de vulling erop. 45 minuten gebakken op 200 graden. Vulling goed gestold, deegbak gaar. Mjam!

  4. @Mayken. Klinkt ook goed! Volgende keer zorgen dat de spinazie heel goed uitgedrukt is. Dan is het veel minder kledderig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *