Ovenschotel paddenstoelen, aardappelen en ui

Je moet tegenwoordig erg oppassen als je een recept met vlees plaatst. Voor je het weet gaan er allemaal vermanende vingertjes de lucht in. Liefst op social media waar ook anderen kunnen zien dat jij een ‘foei foei’ naar je hoofd krijgt. Nog erger wordt het als je zo’n recept plaatst in de Nationale week zonder vlees en op een plek waar veel lezers zijn zoals in een krant, tijdschrift of op een bekende foodblog. Voor je het weet sta je in het schandblok op het dorpsplein en krijg je rotte tomaten naar je hoofd. Wij eten lang niet iedere dag vlees of vis. De laatste weken hebben we een aantal vleesvervangers van verschillende merken uitgeprobeerd en dat vonden we ook helemaal niks. Te zout en vaak is het een droge hap.

Het gekke is dat veel mensen toch neigen naar drie dingen op het bord. We zijn blijkbaar nog altijd van de groente, aardappelen en vlees. Of rijst, vis en groente. Ik noem er maar een paar. Als er twee dingen op het bord liggen dan ontbreekt er iets. Behalve bij stamppot met rookworst of een pasta e.d. Als je deze ovenschotel maakt ligt er zelfs maar één gerecht op je bord.

Zorg dat alles klaarstaat.

Voor twee personen namen wij 300 gram aardappelen geschild (meer mag als je een grotere eter bent). Kook die gaar en maak er, met een scheut olijfolie erdoor, een puree van. Ondertussen bak je wat spekblokjes uit en laat die uitlekken op een stuk keukenpapier. In het spekvet bak je twee fijngesneden sjalotten (of 1 ui) en een kleingesneden teen knoflook. Als die glazig zijn doe je er de fijngesneden paddenstoelen bij. Wij hadden zo’n bak van 200 gram met verschillende soorten maar je kunt ook alleen kastanjechampignons nemen natuurlijk. Bak de paddenstoelen en de ui goed door en blus dan af met witte wijn. Voeg er een 1/2 bouillonblokje aan toe of kies voor peper en zout. Als alles goed omgebakken is dan gaat er een bekertje crème fraîche (125 ml) door. Laat dat alles even inkoken tot het een dikke saus is en meng het dan, samen met de spekjes, door de aardappelpuree.

Vet een ovenschaal goed in met boter en stort de paddenstoelen/uien/puree erin. Kaas erover en 20/25 minuten op 180 graden. Het is een hele stevige hap maar erg lekker. En geen vlees maar wel heerlijk comfortfood.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Ovenschotel paddenstoelen, aardappelen en ui

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *