(Oven)schotel met rijst, groente, ham en chorizo

rijstschotel1
Eerst had ik geen foto van dit gerecht. Dus nog een keer gemaakt. En deze keer niet in de oven dus de titel ook maar gelijk aangepast. Want je kunt dit gerecht vooraf maken en dan opwarmen in de oven maar je kunt de groente ook wat langer smoren in de pan en op het laatst de rijst erdoor en alles goed doorwarmen en direct serveren. Dus doe je de schotel in de oven dan de groente kort bakken en doe je dat niet dan de groente met een scheutje witte wijn en deksel op de pan een kwartiertje smoren.

Dit recept is voor vier personen. We beginnen met het koken van 300/350 gram rijst. De rijst hoeft niet warm te zijn dus heb je gekookte rijst in de vriezer dan heb je een makkie. We snijden een ui in kleine stukjes en fruiten die samen met 2 kleingesneden tenen knoflook in wat olie. Als de ui glazig is doen we er 200 gram in dunne reepjes gesneden wortel bij en een kleine courgette in blokjes of reepjes gesneden. Fruit alles een paar minuten en dan gaan er 125 gram hamblokjes in en 250 gram in stukjes gesneden chorizo. Een eetlepel gedroogde tijm of provencaalse kruiden erdoor scheppen. Tot zover maak je alles van te voren klaar. Zijn de eters gearriveerd dan schep je de rijst door de groente/ham/chorizo samen met een scheut droge witte wijn.
Het geheel gaat in een grote ovenschaal die we afdekken met aluminiumfolie. Dan 25/30 minuten door en door warm laten worden in een oven van 200 graden. Frisse komkommersla erbij en klaar ben je.

Je kunt fijn varieren met van alles in deze schotel. Paprika, doperwtjes, bleekselderij om maar eens iets te noemen. De ham vervangen door spekblokjes en de chorizo door salami. Maar pas wel op met de combinatie spekblokjes en chorizo/salami dat het niet te zout wordt.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *