Paddestoelensoep met parmezaanse kaas

champignonsoep
Foto: van Flickr

Je kunt deze paddestoelensoep maken van alleen witte champignons of alleen kastanjechampignons. Andere paddestoelen erdoor is ook prima. Of je gooit ze allemaal door elkaar. Net wat je wilt. We nemen een pond paddestoelen. Maak die eerst schoon door ze even onder de kraan af te spoelen. “Maar oh, dan zuigen ze water op!” Dat kan wel zijn maar we gaan ze in de soep doen hè? Mooi. En deden we ze niet in de soep dan nog spoelen we ze gewoon af. Als je het snel doet dan is de hoeveelheid water die ze opnemen minimaal.

We snijden ze in plakjes. Snij ook een flinke ui in kleine stukjes. Fruit de ui in wat boter tot die glazig is. Doe er dan de paddestoelenplakjes bij en een paar eetlepels verse tijmblaadjes. Je kunt ook een paar takjes tijm erin doen en die er later uitvissen. Eventueel nog wat boter erbij. Vuur iets hoger en al roerend de paddestoelen wat laten kleuren. Dat duurt zo’n 5 minuten. Dan mag er een liter kippenbouillon in en een glas droge witte wijn. Laat de soep 10 minuten prutten en doe er dan 100 gram geraspte parmezaan in. Roer die er goed door en zet dan de staafmixer in de soep. Zet die ook aan zodat je een mooie egale soep krijgt. Proeven of er peper en/of zout nodig is. Kijk even of de soep niet te dik is. In dat geval kun je er altijd nog wat bouillon of witte wijn bijdoen.

De soep verwarmen we weer en ondertussen roeren we wat crème fraîche los met fijngesneden bieslook. Soep in een kom of bord en de crème fraîche zetten we op tafel zodat iedereen naar eigen smaak een dotje in de soep kan doen. Eet je er een stukje mooi brood bij? Dan zoute boter op tafel. Heerlijk!

Published by

2 thoughts on “Paddestoelensoep met parmezaanse kaas

  1. neeheee: champignons nemen geen water op. anders lag het bos vol met natte kledders.
    dus stoppen met napraten en klakkeloos gehoorzamen en de champignonnetjes lekker snel en makkelijk in het vergiet en onder de kraan ermee! En dan de soep in. Of saus. Of…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *