Pangasius

Pangasius

Vorig jaar had ik er nog ruzie over met mijn visboer maar dat is bijgelegd. Al ben ik nog altijd voorzichtig met wat ik bij hem koop. Want wat bleek toen? Hij bakt zijn kibbeling, speciaaltjes en lekkerbekjes van Pangasius. Met een zout beslagje eromheen niet van zeevis te onderscheiden. Althans, niet door iedereen. Wij trapten er niet in maar volgens de visboer is het tegenwoordig heel gewoon om je vis te bakken van Pangasius. Volgens ons niet. Wij willen geen Pangasius, ook wel Panga of Chinese Tong genoemd. Het is een smerige zoetwatervis die in de zoetwatergebieden van Vietnam, Thailand en Cambodja gekweekt wordt. Er komt een enorme hoeveelheid groeihormonen en antibiotica aan te pas en de vis heeft binnen de korste keren enorme afmetingen. Een stuk goedkoper dan zeevis dus ! De exportcijfers (hieronder) van deze vis spreken voor zich. De export naar de EU groeit enorm want goedkoop doet het goed in die landen. Kwaliteit telt allang niet meer en dat een vis groot groeit in de rioolwateren van Oosterse landen kan hier niks schelen. Je ziet het steeds vaker verschijnen deze vis. Op menukaarten, in vriezers in de supermarkt, in kant- en klaarschotels. Fijn van prijs en niet goed van smaak. Maar met een hoop kruiden en sausjes kom je een eind. Je krijgt voldoende antibiotica en hormonen binnen om licht te gaan geven maar ook dat kan de EU niks schelen.
Panga, Pangasius, Oosterse Tong, Chinese Tong. Vraag door tot je weet wat je eet.

Exportcijfers Pangasius

Update: We zijn inmiddels een hele tijd verder en weten nu heel wat meer over deze vis.
Lees en huiver op: Visserijnieuws

Posted in Vis

Published by

29 thoughts on “Pangasius

 1. Hoi Cornette,

  Ik heb tegenwoordig, dat was eerst niet, gorte moeite met hetlezen van je weblog. Ook wat ik hier typ, kan ik niet lezen. De lettertjes zijn zo klein geworden dat ik soms mijn vergrootgals erop moet zetten. en er dan nog niet uitkom.
  Ligt dat aan mij?? Ik heb het nergens anders. gelukkig lees ik alles normaal in de feedreader. Maar als ik iets wil terugzoeken, zoals ik van de week zocht naar een al eerder door mij gebruikt risotterecept, heb ik een probleem. Ik typ dit nu ook maar een beetje op gevoel. Sorry voor de extra fouten die ik nu maak, want normaal is het al vrij hopeloos.

 2. @ Nanos. Geen idee hoe dat komt Nanos maar uiteraard zal ik er eens naar kijken en zien of ik er iets aan kan doen.

 3. Oeioei, wij vinden de pangasiusfilet lekker en het is nog betaalbaar ook.
  Hoe moet dat nou?
  Terug naar de iets duurdere tilapia, of is daar ook van alles mis mee?

  Ik begrijp wel wat Nanos bedoelt met de slechte leesbaarheid: de grijze lettertjes en witte achtergrond lijken wat in elkaar over te lopen waardoor je de letters haast niet meer ziet. Ik kan het wel lezen, maar het vergt ondanks bril enige inspanning.
  Het oogt wel erg mooi, dat is een feit.

 4. Volgens mij zijn de letters nu groter en de kleur donkerder? šŸ˜•

  Heb gisteren de pangasius in de groep gegooid en Rosanne en Erwin deze log laten lezen. Die komt er hier niet meer in!

 5. Ha Cornette, geweldig interessant weer dit ! Ik lees je weblog zeer regelmatig, ook je andere trouwens. Deze is inmiddels gelinkt ;-).

  Groet van Carla

 6. annabee … je site is niet langer gratis.

  ontopic
  tja als je beseft wat een gemiddeld mens allemaal voor troep mee-eet in zijn dagelijke voeding dan word je niet vrolijk. als jij als consument vermoedens hebt dat er met voedsel gerommeld wordt dan moet je dat melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit. sterker nog. als je een test laat doen bij tno en daarmee naar de rechter stapt kun je zelfs de verkoper verbieden nog langer troep te verkopen. In de Warenwet zijn een aantal rechtstreeks toepasbare verbodsbepalingen opgenomen. Zo is het verboden om levensmiddelen te verhandelen die een gevaar vormen voor de gezondheid of veiligheid van de mens.

  zoek een goede advocaat zou ik zeggen.

 7. @Maxnl.
  1. Als je iets tegen Annabee wilt zeggen doe het dan op haar website.
  2. Gelul. Gekweekte zalm zit ook vol met hormonen en antibiotica. Denk je nou heus dat de Voedsel en Waren Autoriteit daar iets aan doet? Echt niet. We eten toch ook volgespoten kistkalveren? De consument zal nog altijd zelf zijn keus moeten maken.

 8. Dit is dus allemaal larie, de vissen die die filtes leveren zijn veel kleiner

  Vorige week op TV een uitzending gezien over de kweek van deze vis, de vis wordt geslacht bij een gewicht van 1 kg.

  Dit artikel geeft een veel betere kijk op de werkelijkheid: http://www.koken.be/2005/12/pangasius.html

  En groeihormonen? De vis groeit zowiezo verschrikkelijk snel, in een aquarium bereikt de vis makkelijk 50 cm op minder dan een jaar, zonder groeihormonen…

 9. Voor degenen die net als ik wel van pangasius houden:
  Bij C1000 is deze week de diepvries Pangafilet in de aanbieding. 2 zakken van 750 gram voor maar Ć¢ā€šĀ¬ 5,00. Ik ga lekker inslaan!

 10. Wat een onzin over die kleine lettertjes! Je kunt dat toch veranderen op je beeldscherm en de lettergrootte kiezen die je zelf het prettigst vindt?

 11. @Nanos:
  de teksten kun je vergroten door de ‘control’-toets en de ‘+’ toets een aantel keren tegelijk in te toetsen: net zolang doorgaan tot je het kan lezen!!

 12. Dank voor deze informatie.
  Ik vind het fijn om te weten hoe het zit en zal deze vis niet meer eten.
  Zo gaan we langzaam naar een bewustere eetcultuur.
  Blijf hardop zeggen hoe het zit.
  Groet,
  Marieke

 13. O.o.o….. wat een ellende allemaal. Je weet zo langzamerhand niet meer wat je moet eten. Kalveren worden vol gespoten met hormonen, vis groeit in rioolwater ( wel eens gezien waar paling vandaan komt?) tong heeft een ander al in zijn bek gehad! Nee…. geef mij maar een eitje!

 14. Waar hebben jullie het allemaal over? Als je zo doorgaat, eet je niets meer, zelfs geen eitje, Bozo. Die kip die dat eitje heeft gelegd, krijgt ook antibiotica. Dit is ter voorkoming van evt. ziektes, bv. snot, die ze op kunnen lopen. Dit gebeurt allemaal ter bescherming van de gezondheid van de mens. Als je het niet meer vertrouwt, ga dan jagen, en dan weet je wat je eet…?? Ik ben een jager, kan zo in de natuur overleven, net als onze voorouders, die geen ontsmettingsmiddelen hadden om hun rauwe vlees te nuttigen. Zie het zo: als je dit allemaal niet meer aandurft, dan zal je lichaam geen antistoffen kunnen aanmaken, en wordt je sneller en vaker ziek. Ik ben 51 en still going strong! En by the way, de Pangasius wordt gekweekt in bassins , dus geen rioolwater, en worden gevoedt met vis,mais en brood, waarbij uiteraard wat antibiotica in is verwerkt; wil je witte stip of vinrot krijgen? Dacht ik niet. En de paling uit het ijsselmeer………die zit vol stip en ziektes, die is echt niet aan te bevelen. Maar….roken en bakken, doodt bacteriƃĀ«n. Dus waar maak je je druk om? Je gaat er echt niet dood van!

 15. Ik heb ook vandaag Verse(niet bevroren) Panga filtes gekocht, en ga ze morgen lekker bakken:
  +- 650gr pangafilets, strooi er wat viskruiden( liefst zalmkruiden) op, leg in de koeling. Maak een beslag van 100gr bloem, 2 eieren, 2 Dl melk, mespuntje basilicum en dille(scheutje lauw bier naar wens voor een luchtig beslag). Verhit 1 op 1 genoeg pinda – en zonnebloem olie tot 178graden. Dep de filets in bloem, schud ze uit, haal ze door het beslag en laat ze langzaam in de frituur glijden. Frituur tot goud-bruin, lek uit en leg op keukenpapier Maak een witte roomsaus met dille/basilicum , serveer dit naar smaak met pandang rijst / op patat. Zelf gekookte spinazie of peultjes. Strooi wat zeezout naar smaak over de filets, en garneer met schijfjes citroen, voor de liefhebber.
  De kok

 16. @De kok.
  Inderdaad lekker recept. En dat is ook mijn bezwaar tegen Panga. Het heeft vaak zo’n diepe grondsmaak (want zoetwatervis) dat je er wel heel veel kruiden en zooi overheen moet gooien om er nog wat van te maken.
  Doe mij maar een zeevis en dan liefst puur met alleen wat citroen, peterselie en boter.

 17. Houd ook de pollack of de koolvis in de gaten.Was /is een vis die nog steeds in enorme aantallen word gevangen bij Alaska.Een supervis voor de lekkerbek en de kibbeling ,was vroeger niet meer dan vis voor de kat, net als de wijting.Hoop dat er op toegezien word dat deze kabeljauwachtige nog een toekomst heeft.

 18. De kok,

  Verse panga???

  Vraag dan maar eens waar deze gevangen is. Ik weet bijna zeker dat hij de halve wereldbol rond gegaan is. En voor deze vis word niet via vliegtuig vervoerd dus een weekje of 3 op een groot zeeschip in de vriezer gelegen… En dan nog een tijdje in een pakhuis, toen ontdooid en verkocht als vers.

 19. Leuke discussie dit. Ik ben zelf een fanatiek Kibbeling-eter en heb regelmatig leuke discussies met mijn visboer dhr Van Roekel. Hij vertelde me al heel lang geleden dat hij van kabbeljauw overgestapt was naar witvis. A omdat dit veel goedkoper is en B omdat er te weinig kabeljauw in de zee zit/zat. Dat Panga verhaal klinkt heel erg ranzig, als ik niet bij van Roekel haal, vraag ik daarom ook altijd even wat voor vis ze gebruiken voor de Kibbeling en check de structuur, kleur etc dan nog even van te voren voordat ik m naar binnen schuif! Ik ben veel onderweg en het valt me op dat de kwaliteit van kibbeling enorm verschilt per visboer meestal niet te nassen, soms een aangename verrassing zoals in Utrecht bij winkelcentrum Tuindorp op zaterdag, die kan er nog wel mee door, al stoppen ze daar vaak hele grote hompen in je bakkie. Bij van Roekel (staat bij Winkelcentrum de Clomp in Zeist) heb je altijd kwaliteit, geen grote brokken paneermeel, lekkere kruiden, goed sausje en van Roekel zelf maakt graag een praatje!

 20. Volgens mij is er geen verse vis te koop in Nederland….als de vis wordt gevangen wordt ie gelijk ingevroren en dan later aan wal weer ontdooid want de schepen zijn vaak een week of langer onderweg, maar ik kan het mis hebben..

  Ik woon in Brabant en een echt goede visboer ben ik nog niet tegengekomen! Natuurlijk is alles op smaak te maken met veel kruiden en zo, maar een verse vis heeft eigenlijk alleen maar wat peper en zout nodig.

 21. @deKok Verse panga kan niet, pangasius wordt gekweekt in Vietnam, Thailand en wordt dus geweekt, gefileerd, door water heen gehaald ingevroren dan nogmaals door water ingevroren en dan vervoerd naar bestemmingen over de hele wereld. (per boot) verse pangasius kan dus niet. het is goedkoop omdat het voor een groot deel uit water bestaat. ontdooi maar een filet van de c1000 of ah. dan komt er heel veel vocht vanaf.

  @Nico Natuurlijk is er verse vis. vis uit het ijsselmeer of waddenzee of zelfs echte zeeuwse mosselen/oesters. Nederland heeft zoveel te bieden als het vis betreft. Paling ook. Al wordt het niet door supermarkten verkocht omdat het er tekort is ofzelf overbevissing, gelul. Dupan* is een zelfstandige organisatie van samenwerkende visboeren die elke paling die zij uit het meer halen er 1 voor terugzetten. Zo helo=p je het milieu beter worden.

  *Dupan wordt niet gefinancierd door de staat en de staat is ook niet blij met het bestaan van Dupan.

 22. ik heb interesse in de aankoop van uw zaak in het winkelcentrum van antwerpen , gelieve mij te bellen op het volgend nummer:informatie in te vullen op het volgend adres:zuidlaan 42 te dendermonde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *