Pangrattato met chilipepers en ansjovis

pangrattato

Pangrattato noemt men ook wel ‘armeluisparmezaan’. Het is een krokant kruimig mengsel van brood met wat smaakmakers en kan parmezaan vervangen over de pasta of de risotto.
Er zijn veel varianten en je kunt dan ook naar hartelust variëren. De pangrattato die wij maakten komt uit het nieuwe boek van Jamie Oliver Jamie kookt Italië.
Vanwege onze aangeboren eigenwijzigheid deden wij het een beetje anders dan Jamie maar, zoals al gezegd, je kunt er alle kanten mee op.
Een hele fijne manier om oud brood op te maken.

In de keukenmachine of het maalbakje van de staafmixer doe je twee boterhammen (wij namen bruine), zes ansjovisjes uit de olie en drie gedroogde chilipepertjes. Maal alles tot je een bak broodkruimels hebt. Deze broodkruimels gaan in de koekenpan met een klein scheutje olie. Bak ze goed bruin en laat uitlekken op keukenpapier. Klaar is de Pangrattato.

Wij strooiden het over de risotto. En toen ook nog eens parmezaan erover. Pangrattato is heerlijk. Lekker pittig van smaak en een beetje knapperig. Een boterham met jonge kaas knapt er helemaal van op. En een groene salade ook. Over tomaat en komkommer is het een delicatesse. Je kunt het een paar dagen goedhouden maar opeten is beter.

Variaties: maak het ook eens met geraspte citroen, knoflook of gedroogde (Italiaanse) kruiden erdoor.

Over de risotto

Published by

One thought on “Pangrattato met chilipepers en ansjovis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *