Panir zelf maken

panir

Panir. Wie maakt er nou zelf Panir? Nou wij. Soms hoor. Niet iedere week ofzo.

Panir dus. Hele jonge kaas die wij aten over een pittige spinazie maar die doen we nu even niet. We doen de Panir want iemand vertelde mij dat het zoveel werk is en vroeg: “samen een keertje maken?”. Nou graag want ze heeft een geweldig mooie keuken en ze is een ontzettend leuk mens. En samen koken is altijd leuk.
Maar goed, ik dwaal weer af. We gaan Panir maken. En dat is helemaal niet veel werk. Wat je nodig hebt is een hele grote pan want we gaan 3 liter volle melk (400/450 gram Panir) koken en die moet omhoog kunnen komen zonder over de rand te lopen. Grote soeppan dus.
Ook nodig: 10 eetlepels citroensap en wat zout en een vergiet die op een andere pan staat met een schone theedoek(*) erin. Zijn we eigenlijk al klaar.

Breng de melk met wat zout aan de kook. Even bijblijven graag. Als de melk omhoog komt gas uit en het citroensap erbij. Zachtjes even roeren en je ziet nu dat de Panir (jonge kaas) zich van de wei (restbestandeel uit de melk) gaat afscheiden. Als de Panir en de wei van elkaar gescheiden zijn laat je de pan 10 minuutjes staan. Daarna stort je de hele mikmak in de vergiet met de theedoek. Laat half uurtje uitlekken en klaar is je jonge kaas.

Je ziet hier en daar dat men na het storten in de theedoek de punten pakt en een bal draait van de doek zodat er zoveel mogelijk vocht uit de Panir gedrukt wordt en de kaas een ronde bal wordt waar plakken van gesneden kunnen worden. Mag allemaal maar je kunt het ook gewoon een half uurtje laten uitlekken. Het is dan geen bal maar het zijn brokjes. Net zo lekker.

(*) Theedoeken was je natuurlijk nooit met wasverzachter erbij en als je echt zeker wilt weten dat je theedoek meer dan brandschoon is dan even flink en zo heet mogelijk wassen en daarna een strijkijzer erover.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Panir zelf maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *