In de serie “Feestelijke gerechtjes om te delen” is er nu een deel met bloemkool in de hoofdrol. Lees hier de recensie.
In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden staan er in het boek genoeg recepten die geen hapje maar een maaltijd zijn. De bloemkoolflan met tonijn of de Aziatische gratin. Maar ook hapjes natuurlijk. De bloemkoolmuffins en de bloemkool pannenkoekjes. Allemaal even heerlijk.
We maken uit dit boek de pannacotta met gerookte zalm voor vier personen.
Je hebt nodig:
1/2 bloemkool
2 gelatineblaadjes (4 gram)
4 plakken gerookte zalm
2 eetlepels dille
200 ml slagroom
1 snufje roze peperkorrels
1 eetlepel zalmeitjes
Verdeel de bloemkool in roosjes. Leg ze in een stoofpan en voeg zoveel water toe dat het geheel 4 cm onder staat. Doe het deksel erop en kook de bloemkool in 10 minuten gaar. De roosjes moeten goed gaar zijn.
Week de gelatine in een kommetje koud water.
Snijd de gerookte zalm in reepjes en snijd deze doormidden. Knip de dille fijn.
Verhit de slagroom in een kleine steelpan zonder hem te laten koken. Knijp de gelatine uit en roer deze van het vuur af door de room.
Pureer de bloemkool met de slagroom in de blender tot een glad geheel. Roer een kwart van de dille erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schep de room om en om met de zalm in de serveerglaasjes. Dek af met plasticfolie en zet 12 uur in de koelkast.
Garneer vlak voor het serveren met de zalmeitjes, een snufje roze peper en de rest van de dille.
Deze pannacotta met zalm ziet er niet alleen heel mooi uit maar je kunt het ook vooraf maken want het moet 12 uur in de koelkast opstijven en uiteraard haal je het er wel bijtijds uit zodat het niet ijskoud op tafel komt.
Bloemkool – Guillaume Marinette – Becht – ISBN 9789023016014 – €12,99