Pasta alla Trapanese

pastaamandelen

Pesto alla trapenese is een klassieker die door alle koks die mee (willen) tellen al een keer gedaan is. Je komt het overal tegen en ieder recept is weer een beetje anders. De mooiste vind ik die van Elizabeth Minchilli. Nou moet ik zeggen dat ik alles van Elizabeth Minchilli geweldig vind. Ze is ook alom tegenwoordig aanwezig op alle Social Media die je maar bedenken kunt en heeft voor Italië-gekkies geweldige apps geschreven en ook mooie boeken op het gebied van huizen inrichten enzo. Heb je Rome nog op je lijstje staan dan mag je haar blog niet missen. In april 2015 komt haar boek Eating in Rome uit.
Ook wij maakten Pasta alla trapanese. De één zegt Pesto. De ander Pasta. Ik zie trapenese en trapanese. Maakt allemaal niks uit. De saus wordt eigenlijk op kamertemperatuur over de warme pasta gedaan maar wij maakten hem gewoon warm. Geen basilicum maar platte peterselie en wat bieslook. Een beetje eigenwijs mag een mens wel zijn in de keuken. Maar wat je niet mag overslaan is het roosteren van de amandelen. In de oven of in de koekenpan. Roosteren moet!

Lekkerst is natuurlijk een goeie kwaliteit gewone pasta. Vorm maakt niet uit. Ik had nog een pak volkorenpenne staan want gekregen. En tja, dat gooi je dan niet weg. Maar de voorkeur heeft het niet. Al heb je er minder van nodig. Rooster dus de amandelen. 50 tot 75 gram. Doe ze daarna in een foodprocessor/blender samen met 2 tenen knoflook, een blik tomaten met het sap, een paar zongedroogde tomaatjes, beetje chilipoeder of vlokken, een handje basilicum en ongeveer 80/100 ml olijfolie. Beetje peper en zout erbij en malen tot de amandelen het formaat van een kleine rijstkorrel hebben.

Volgens de traditionele manier kun je nu de pasta koken en afgieten en daarna de saus er zo overheen doen. Maar wij maakten hem gewoon lekker warm in een pan. Op hele warme zomerdagen gaan we hem zeker eens proberen met een niet-warmgemaakte saus. En uiteraard gaat er aan tafel parmezaan overheen.

Elizabeth Minchilli gebruikt een vijzel en haar recept is weer net even anders.
Kijk vooral naar haar recept en lees gelijk de rest van de blog.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *