Pasta Artigiana van Nino Zoccali

pastaartigiana

Een Australische topkok van Italiaanse afkomst met twee prachtige restaurants in Sydney en helemaal gek van pasta, olijven en olijfolie. En dat die dan een kookboek maakt met als titel Pasta Artigiana. Mag ik jullie voorstellen aan Nino Zoccali. Fantastische website trouwens. Vooral even verder kijken straks.
Groot boek. Hardcover. Werkelijk adembenemende foto’s en aan het begin van ieder hoofdstuk een stukje geschiedenis of achtergrondinformatie.

Maar waar het om gaat zijn natuurlijk de recepten. Zoals de cover zegt staat dit boek vol met eenvoudige en bijzondere Italiaanse pastarecepten. En dat is helemaal waar. Veel recepten zijn zelfs door beginnende koks heel goed te maken.
Een deel van de recepten vergt wat meer ervaring in de keuken. Hier en daar zie ik ingrediënten die je niet zomaar bij de supermarkt in je wagentje gooit. Maar daar is altijd wel een alternatief voor te bedenken.
Achterin het boek een hoofdstuk over het zelf maken van pasta’s, gnocchi’s en sauzen. Gewoon maar ook bijzonder pastadeeg zoals met ei en kastanje of met pastadeeg met brandnetel.
Pasta of gnocchi als nagerecht en daar zie je recepten die je in je stoutste dromen niet had kunnen bedenken en nog makkelijk te maken ook. Macaroni met walnoten, suiker, honing en chocola bijvoorbeeld.

Een boek om eindeloos in te bladeren, te lezen en vooral om uit te koken. Ik heb al een lijstje. Romaanse gebakken gnocchi met in rode wijn gestoofde lamsnek en zwarte schorseneren. Ravioli gevuld met doperwtjes in gorgonzolaroom en bruine boter. Pastarol gevuld met gebakken bloemkool en ricotta.
Spinaziepasta met Modenese saus. Mama’s spaghetti met gesmoorde kippendij en een saus van tomaat en rozemarijn. Apulische tagliatelle met verse en gedroogde tuinbonen, droge gezouten ricotta, peterselie, munt en basilicum.
Ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Vanavond koken wij een simpele macaroni uit dit boek. Macaroni met gorgonzola dolce en prosciutto uit de oven. Aangezien we niet alles in huis hebben passen we het recept een beetje aan. De komende dagen zien jullie het vanzelf verschijnen.
De liefhebber van de Italiaanse keuken en pasta mag dit boek niet missen.

Published by

2 thoughts on “Pasta Artigiana van Nino Zoccali

  1. Wauw, wat een mooie recensie! Als een Italiaanse zegt dat je dit boek niet mag missen als je van de Italiaanse keuken houdt … . Dat is het beste compliment dat de uitgever van dit boek zich maar kan wensen (en laat ik nou toevallig voor deze uitgeverij werken, dank dus!)
    Tanja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *