Pasta con ragù all’anatra

Pasta con ragù all’anatra
Een gastblog van Yvonne.

Anatra is het Italiaanse woord voor eend. Prachtig woord, vinden wij. Is eend wild? Eend is gevogelte en als het er expliciet bij staat is het wilde eend. Staat het er niet bij, dan heeft je eend een leven in een stal gehad. Wil je dat niet, koop dan geen supermarkteend. In Frankrijk worden eenden gekweekt (ja, sorry) in relatieve vrijheid – een vrije uitloop eend om het zo te zeggen – en vaak kun je die bij de poelier kopen. Maar de poelier heeft ook wilde eend. Een beetje taaier (want vlieguren) en magerder, maar juist voor dit recept geeft dat nou eens niets. En vaak goedkoper.

Pasta met eendensaus is een Italiaanse klassieker.  Het kost uuuuuuren om ‘m klaar te maken, dus die maak je niet voor 2 personen. Of je doet het wel en je vriest de andere porties in. Veel? Welnee, te lekker… zodra je vrienden en familie er de lucht van krijgen dat er een pan ragù all’anatra staat te pruttelen verandert je huis in hotel de zoete inval. Dit recept is een doorleefd recept. Ooit eens de basis van iemand gekregen en via proberen en proeven is het ons recept geworden. Voeg er dus vooral iets aan toe wat je zelf vindt passen of laat iets weg als je denkt dat het teveel is…. Zo wordt het jouw recept.

Ingrediënten voor ongeveer 6 porties:

Eend – een hele wilde, of pakweg 700 g
Voor de soffritto: 1 witte ui, 1 winterwortel en 2 stengels bleekselderij
Pancetta – 75 g
Rode wijn – 1 dl
2 blikjes Mutti pomodori pelati (of een groot blik)
Laurierblaadjes
Peper, zout
(eventueel een paddenstoelenbouillonblokje)
Pasta

Aan de slag:

Hak de eend in stukken.

Snijd de ui, winterwortel en bleekselderij in kleine stukjes voor de soffritto, de basis van elke ragù. Kijk hier hoe een echte Italiaanse chef dit doet (daar hoef je geen Italiaans voor te verstaan):

Fruit in olijfolie tot het glazig en geurig is. Doe er de fijngesneden pancetta bij en eventueel knoflook. Doe de stukken eend erbij en zet het goed aan, blus af met de wijn als ie begint te kleuren en laat het verdampen. Doe de pomodori pelati erbij en de laurier. Als de eend niet onder staat, voeg dan nog wat paddenstoelenbouillon toe. Breng aan de kook, roer goed door en laat minstens 3 uur zachtkens pruttelen.
Haal daarna de eend uit zijn tomatenbadje, haal het vlees van de botjes en doe het terug in de pan. Is de saus niet dik genoeg? Nog wat laten inkoken.
Kook ondertussen de pasta. Het lekkerst bij deze ragù is trofie of orecchiette, maar gelukkig smaakt het sausje bij alle pastas.

Buon appetito en laat even weten hoe je het vond!
[Advies: meteen wat je teveel hebt gemaakt in de vriezer zetten, want voor je het weet is het op.]

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *