Pastasaus gehakt, spekjes en citroen (zonder tomaten)

pastagehakt

Er zijn mensen die houden niet van tomaten. Mijn vader zaliger was daar een voorbeeld van. Ieder flintertje rood in het eten werd met argwaan bekeken en voor alle zekerheid at hij het dan maar niet op. Het zou weleens tomaat kunnen zijn! Gelukkig heb ik dat niet van hem overgenomen.
Voor alle tomatenhaters is dit een heel lekkere pastasaus.

Voor vier personen snij je een kleine ui en twee stengels bleekselderij heel fijn. Als je nog een verdwaalde kleine wortel in de koelkast heb zwerven mag die er ook bij in ministukjes. Uiteraard ook wat knoflooktenen fijngehakt.
Smoor dit alles een minuutje of 10 in wat olie. Daarna doen we er 100 gram gerookte spekblokjes bij en die bakken we even mee. Dan 500 gram half om half gehakt erin en zachtjes bakken tot dat gekleurd is.
Een groot glas droge witte wijn en wat water erbij (niet teveel) en vervolgens deksel op de pan en 15/20 minuten sudderen. Hou in de gaten dat het niet te droog wordt. Dan water en/of wijn toevoegen. Het mag een stevige saus zijn. Teveel vocht erbij gedaan? Dan deksel eraf tot de gewenste dikte is bereikt.

Kook 350 gram pasta naar keuze en schep die, als ze al dente is, bij de saus. Goed omroeren en op het laatst doen we er de rasp van een halve citroen door en een hand fijngesneden platte peterselie. In plaats daarvan doet verse tijm het overigens ook heel goed in deze saus.
Verse zwarte peper en parmezaan erover op je bord.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *