Pastitio

Wij hebben van die kookboeken die vanzelf op bepaalde bladzijden openvallen. Bladzijden die vaak ook vol staan met potloodaantekeningen omdat we hoeveelheden gelijk maar omrekenen naar 2, 4 of 6 personen en aanpassingen die het simpeler maken. Dit is er zo één en deze hoeveelheden zijn voor 4 personen.

Kook 225 gram macaroni gaar. Afgieten en afspoelen met koud water. Als het afgekoeld is omscheppen met peper, zout, nootmuskaat en een half losgeklopt ei. In een pan met dikke bodem smoor je een ui en een teentje knoflook in een eetlepel boter. Als het glazig is doe je er 450 gram rundergehakt bij en dan lekker bruin bakken. Aan het gehakt toevoegen: 2 eetlepels tomatenpuree, 0,9 dl bouillon, 0,6 dl rode wijn en 2 eetlepels gehakte peterselie. Laat het 20 minuutjes zachtjes pruttelen. Ondertussen gaat de oven op 190 graden en doe je een eetlepel boter in een klein pannetje. Twee eetlepels bloem erbij en 2,8 dl melk. Laten koken en wat indikken. Klop er dan de andere helft van het ei door.

Nu gaat het feest beginnen. Schep de helft van de macaroni in een ovenschaal. Gehaktmengsel eroverheen en de andere helft van de macaroni. Witte saus erover en een flinke hand geraspte kaas. Zo’n 30 minuten in de oven tot het goudbruin is.
Pastitio !!

Published by

13 thoughts on “Pastitio

  1. Heerlijk! Ben gek op macaroni maar dit recept kende ik nog niet. Overigens, misschien culinair niet helemaal correct maar het lekkerst vind ik macaroni (en lasagne helemaal) nadat het een dag in de koelkast heeft gestaan. Daarna weer opwarmen, Pastitio!

  2. @ Chef Tony. Ben het helemaal met je eens. Weet je wat ik zag vandaag bij AH? Verse lasagnavellen ! Misschien hadden ze die al vaker maar bij ons voor het eerst. Heerlijk !

  3. Mmm, klinkt goed, ga ik binnenkort proberen.
    Maar dan wel met de dubbele hoeveelheid macaroni; 225 gram voor 4 personen past in huize Annabee in een holle kies … 😀

  4. @ Annabee. Pas op want dat is juist het geheim van dit recept. De hoeveelheid gehakt is het dubbele van de macaroni. Dat moet je wel in balans houden. Wij zijn ook grote eters en zeker van pasta maar blijf op de verhoudingen letten in Pastitio !

  5. Dit lijkt een troostrecept…echt voor de woensdagavond: je wilt dan dat het al de laatste werkdag van de week is, maar je moet nog een hele dag.

  6. In italie worden voor dit gerecht alle restjes pasta gebruikt, alle kleine beetjes die overblijven van allerhand verschillende vormen. Vandaar ook de naam, welke “rommeltje” betekent.

  7. Heerlijk, bedankt! Maar hoort het niet met wítte wijn? Dat las ik ergens anders. En is eht niet te weinig met die 225 gram macaroni? Nou, klinkt lekker hee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *