Penne met bleekselderij, salami en zontomaatjes

Altijd eerst alles klaarzetten
Altijd eerst alles klaarzetten

pastableekselderij

Vroeger hield ik niet zo van bleekselderij. Naar mijn idee hoorde het bij de groenten die uitgevonden waren om kinderen te pesten. Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger thuis weleens bleekselderij aten dus eigenlijk had ik er ook helemaal geen last van. Ja, in de groente- of kippensoep. Maar verder ook niet. Later heb ik het wel leren eten en nu vind ik het lekker. In een salade of samen met wat wortel in een pastasaus. In dit pastagerecht speelt de bleekselderij eigenlijk de hoofdrol. Zeker met de bleekselderij die wij hadden want die was een beetje aan de grote kant. Een soort reuzebleekselderij. En als je dan vier stengels neemt dan is dat best een behoorlijke portie. Maar wel gezond dus vooruit dan maar. Ik geef hier de hoeveelheid voor vier personen.

Snij 250/300 gram salami (of chorizo, spekjes of ham) in kleine blokjes. Zeven of acht stengels bleekselderij schoonmaken (draden eraf) en in stukjes van een centimeter snijden. Kook de bleekselderij een paar minuutjes en stort het in een vergiet. Fruit een gesnipperde grote ui en twee fijngesneden tenen knoflook in wat boter en na een paar minuten doe je er 2,5 deciliter slagroom bij, de bleekselderij en de salami samen met wat dikke vette zongedroogde tomaatjes op olie die je kleingesneden hebt. Verse tomaatjes kan ook heel goed. Laat de saus even pruttelen en doe er dan 350/400 gram al dente gekookte pasta bij. Dat kan penne zijn maar iedere pasta van ongeveer dat formaat is prima. Als je spekblokjes gebruikt bak die dan even mee met de ui/knoflook voor je de room erin doet.

Goed door elkaar scheppen. De parmezaan doen we er aan tafel overheen samen met vers gemalen zwarte peper. Ik kan me voorstellen dat deze pasta ook erg goed als pastasalade gegeten kan worden. Onthouden voor bij de BBQ deze zomer.

Published by

2 thoughts on “Penne met bleekselderij, salami en zontomaatjes

  1. Lijkt me een heerlijke zaterdaghap! Ook over dat ‘meppen’ ben ik het zó met je eens; zó rustgevend. Ben aan het het sparen voor een Santoku-mes ondanks dat ik vrij bedreven kiep-kantelsnijden kan.
    Sinds enige tijd moeten wij (m&v&2tieners) helaas budget-eten. L*dl verrast ons met GranaPadano (puntje)ipv best kostbare echte Parmezaan . En Xenos met de pasta en tomaatjes en pesto’s. Graag maak ik veelteveel want dat komt de volgende dagen zeker weten op. En qua BBQ en ‘deze zomer’ (laten we het hopen!): gewoon reposten!

    1. Die GranaPadano van de Lidl is uitstekend Elbert. Trouwens, ook de mozzarella, de mascarpone, de gorgonzola (twee smaken) en andere buitenlandse kaasjes. Geitenkaas, salami (van die lange aan een stuk) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Budgetkoken is heel goed. Leuk ook want je wordt er beslist creatiever van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *