Perentaart

De perentaart was zalig om van de bijpassende wijn maar helemaal niet te spreken. Hier komtie:
Roer 200 gram boter met 160 gram basterdsuiker zacht en doe er 300 gram zelfrijzend bakmeel en 2 losgeklopte eieren bij. Het deeg even laten rusten op een koele plek. De oven kan intussen op 200 graden. Een springvorm (24cm) goed invetten en met bloem bestrooien.
Een pakje amandelspijs (je weet wel, die van Baukje) losroeren met een losgeklopt ei. Druk het deeg gelijkmatig in de springvorm en met een rand van ongeveer 2 cm. Schil 4 rijpe handperen en snij ze in lange plakjes. De amandelspijs met een bolle kant van een (natte) lepel over de bodem uitspreiden en daar de plakjes peer overheen. Om te voorkomen dat de peer gaat verkleuren kun je er voor die tijd wat citroensap overheen doen.
Bak de taart 40 minuten in het midden van de oven. Om het geheel af te maken kun je hem opleuken met wat warme abrikozenjam en gehakte amandelen.
Drink er dessertwijn bij.

Published by

5 thoughts on “Perentaart

 1. Mooie taart hoor… ik ga binnenkort voor mijn team aan de bak en wie weet…peren vind ik namelijk altijd zalig.

 2. ook dit even proberen? Deze “vond” ik deze namiddag even uit. Wij hebben een oeroude perenboom die overvloedig peren draagt die stuk voor stuk zowel even groot als even hard zijn als kasseien (ken de soort niet, schijn vroeger dé peer geweest te zijn om te wecken). Tonnen peren rotten hier dus gewoon weg…
  Dan maar even creatief proberen te zijn…
  Drie peren geschild en in stukken gesneden, net overdekt met suikerwater, laten doorkoken tot de peren aardapelzacht zijn, peren eruit, laten inkoken net tot het kleur zou beginnen krijgen. Hierbij 50 gram boter en 100 gram suiker en roerend carameliseren (slijmerig uiterlijk) tot het goudkleurig is. Snel van het vuur halen (voor je het weet wordt het bruin) en in een kleefvrije taartvorm hieten. Karamel mooi gelijk leggen. Peren in (relatief dikke, stukjes naast elkaar leggen (zo nu en dan even dubbelleggen kan ook) . Hierover licht suiker en dan bladerdeeg erop. Mooi de bladerdeeg aandrukken rondomrond, moet de bodem raken, net alsof je iemand toestopt. Dan in voorverwarmde over (180 graden) gedurende 30 minuten. Eenmaal klaar snel ‘overdraaien’ in een breed bord (let op, de stroop kan hevig verbranden en daarom doe ik dit binnen een handdoek). Lauw kan er al van geproefd worden, best bestrooien met bloemsuiker. Voila na belle helene heb je nu beau philip….

  ps: heb ondertussen jullie recept voor vanillesuiker in gang gestoken, we zien wel wat het wordt (zeker goedkoper denk ik en waarschijnlijk beter, wat wil je meer?)

 3. vergeten te zeggen…. de peren die op de taart gaan zijn NIEUWE exemplaren, niet de gekookte nemen hoor, anders zie je een soort dookookte brij op je taart liggen vrees ik….

 4. @ Philip. Je zei “Wij hebben een oeroude perenboom die overvloedig peren draagt die stuk voor stuk zowel even groot als even hard zijn als kasseien (ken de soort niet, schijn vroeger dé peer geweest te zijn om te wecken).”
  Zeg Philip. Zijn dat soms kweeperen? Ruiken heerlijk en zijn knalhard. Kunnen absoluut niet rauw gegeten worden. Maar je kunt er heerlijke dingen mee. Ze moeten wel heel lang koken. Als het kweeperen zijn ben ik wel jaloers op die boom in je tuin !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *