Peulvruchten winterschotel

bruinebonenmix

Deze bonenschotel is echt een maagvuller. Heerlijk op koude winterdagen na een fikse wandeling. Voor de stevige trek. En je kunt er ook zo fijn allemaal variaties op bedenken. Kwestie van de koelkast opentrekken en kijken wat er nog is.

Voor vier personen snipper je een grote ui en een paar teentjes knoflook. Als dat een paar minuten heeft gesmoord in wat olijfolie doe je er vier in stukken gesneden vleestomaten bij, 200/250 gram hamblokjes en wat tijm en rozemarijn. Dat mag zowel vers als gedroogd zijn. Verkruimel een half bouillonblokje erover en doe er een klein beetje water bij. Niet teveel want er komt ook vocht uit de tomaten. Na nog een paar minuten kan er een uitgelekte grote pot bruine bonen, witte bonen of kapucijners in, 125 ml crème fraîche en 2 eetlepels pittige mosterd. Goed doorwarmen en als het nodig is even wat vocht laten verdampen en klaar ben je.

Wie geen vlees wil vervangt de ham door in plakjes gesneden champignons. Doe die erbij voor de tomaten erin gaan en smoor ze even mee met de ui en knoflook.
Kruiden kun je naar smaak mee variëren. Peterselie of bieslook of wat je maar in huis hebt. Ham vervangen door blokjes salami of chorizo is ook heerlijk.
Wij aten het met aardappelpuree maar met pasta of rijst is ook een fijn plan en een fijn stuk boerenbrood met zoute boter zeggen we ook geen nee tegen. Je kunt de schotel maken voor de fikse frisse winterwandeling. Hoef je hem alleen nog op te warmen nippend aan een glaasje rode wijn.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *