Pittige linzen en spek soep

zuidafrikaans

Met deze pittige linzen en spek soep maak ik jullie graag attent op Het Zuid-Afrikaans Kookboek van Lehla Eldridge. Nee, niet cadeau gekregen maar aangetroffen in een stapeltje oude en bijzondere kookboeken. Een juweel van een boekje en niet alleen vanwege de uitermate originele recepten maar ook vanwege de leuke aquarellen van Lehla.

Niet alle gerechten zijn precies zo te maken als ze in het boekje staan want sommige ingrediënten zijn hier niet verkrijgbaar maar met een beetje fantasie vind je daar wel iets op. En er blijven genoeg recepten over die echt goed maakbaar en erg lekker zijn. Het is niet echt allemaal Zuid Afrikaans want de recepten zijn Xhosa, Cape Malay, Zoeloe, Engelse, Indiase, Afrikaanse, Portugese en Nieuw Zuid-Afrikaanse schotels.

Wij maken de Pittige Linzen en Spek Soep.

Knip 225 gram doorregen spek (magere speklappen) in kleine stukjes. Doe 350 rode linzen in een zeef en was ze goed. Smelt een klont boter in een grote pan en bak daarin de spekblokjes tot het vet gaat smelten. Doe er dan 3 grote uien (fijngesnipperd) bij en bak die mee tot alles gaat kleuren. Als de spek en de uien een beetje bruin zijn doe je er 1 theelepel milde kerriepoeder bij en de linzen. Roer dit een paar keer om en voeg dan 1,5 liter kippenbouillon toe. Deksel op de pan en koken tot de linzen gaar zijn. Dat zal een kwartiertje duren. Je kunt de soep wat pittiger maken door gerookte spekblokjes te gebruiken en garam masala in plaats van milde kerrie. In dat geval geen zout meer toevoegen.

Een greep uit de rest van de recepten: Bakbanaan-maissoep, Peter’s peppadew en pastasalade, Kokosnootkip, Rosa’s Kipkerrie, Geroosterde zoete aardappel, venkel en wortelsalade, Mama’s kardemom en noten/griesmeelpudding, Citroencarrés en nog veel en veel meer.

Het boekje is voor een habbekrats nog nieuw leverbaar (hardcover) en voor nog minder als paperback maar dan alleen nog tweedehands. Erg leuk boekje.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *