Pittige tomatenrijst met vlees en groente

Het originele recept van dit gerecht komt van de Monday Morning Cooking Club en wel uit het gelijknamige boek.  De boeken van de MMCC zijn aangrijpend, bijzonder en allemaal het lezen waard. De dames uit de Joodse gemeenschap in Sydney kookten iedere maandag samen. Op een gegeven moment ontstond het idee om aan andere mensen in de plaatselijke Joodse gemeenschap een favoriet recept te vragen. Ze werden overspoeld met recepten die allemaal anders zijn want de ene familie of hun voorouder komt uit Zuid-Afrika of uit Indonesië, China en een behoorlijk aantal uit de Oost-Europese landen. Het hele verhaal kun je hier lezen.

Vanwege al die indringende verhalen (hoe ze vroeger leefden en hoe zij of hun voorouders in Sydney terechtgekomen zijn) en de enorm gevarieerde recepten zijn hun kookboeken echt heel erg de moeite waard geworden. Pareltjes. Op hun website staat een volledige index van alle gerechten die je in hun boeken kunt vinden. Handig!

Soms kook je een recept uit een boek en doe je precies wat er staat. Maar meestal dient een recept als inspiratie en verander je een aantal dingen. Dat deden wij met deze tomatenrijst. We hadden ongepaneerde schnitzels liggen (in plaats van kalfsvlees zoals in het recept) en kozen andere specerijen en als extra doperwtjes erdoor. Je kunt ook voor kip kiezen. Het is een simpel gerecht maar het staat wel een uurtje te pruttelen.

Voor twee personen:

300 gram schnitzel, kip of kalfsvlees in blokjes snijden en in wat olie goed bruin bakken. Haal het uit de pan en zet even apart. Ondertussen heb je een grote ui gesnipperd. Die gaat nu in de pan met nog een scheutje olie erbij. Ook dat gaan we bruin bakken. Niet glazig maar bruin. Vervolgens kan het vlees er weer bij samen met een flinke scheut witte wijn, 150 ml kokend water, een paar tenen fijngesneden knoflook, een halve rode paprika in stukjes en als laatste een theelepel pimenton. De milde kozen wij. Maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen. Laat de boel een half uurtje sudderen met het deksel op de pan.

Als laatste doen we er 75 gram basmatirijst, een niet te grote wortel die in kleine blokjes gesneden is, een hand doperwtjes uit de vriezer en een tomaat in stukjes (wij hadden drie kleine) bij. Roer goed door en laat nog eens 30 minuten sudderen en ook weer met het deksel op de pan. Voeg, als het nodig is nog een scheut heet water toe. Afmaken met wat peper en zout en serveren met fijngesneden platte peterselie erover. Je kunt ook wat meer maken en de volgende dag een heerlijke lunch op tafel zetten.

Maak het ook eens zonder vlees en serveer het als bijgerecht bij witte vis.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *