Platbrood met variaties

Een platbrood bakken is een fluitje van een cent. Het recept hieronder komt uit De Bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi. Lees hier de recensie. Onderaan het recept een paar variaties die je kunt maken.

Platbrood (basis)

Ingrediënten
170 gram + extra volkoren tarwemeel
1/2 theelepel zout
2,5 theelepel ghee of zonnebloemolie

Meng in een ruime kom het meel met het zout. Voeg geleidelijk aan 90-100 milliliter water toe. Kneed met de hand in 8-10 minuten tot een soepel en samenhangend deeg. Dek af en laat 20 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 5 porties van gelijke grootte en draai er ballen van. Rol op een met meel bestoven werkblad uit tot platbroden van ongeveer 15 centimeter doorsnede en 2 millimeter dik.

Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de platbroden in porties 2 minuten op de ene zijde. Draai om en bak 1,5 – 2 minuten op de andere zijde.

Draai nog een keer om en druk met een schone theedoek of wat keukenpapier licht aan om de lucht te laten ontsnappen. Bak nog 30-40 seconden. Neem uit de pan en bestrijk ieder platbrood met een halve theelepel ghee. Serveer warm.

Tot zover het recept uit De Bijbel van de Indiase keuken.

Het platbrood (nee, dat is niet hetzelfde als een pittabroodje) is overal inzetbaar. In India en andere delen van de wereld waar dit platbrood vrijwel bij iedere maaltijd op tafel komt scheuren ze er stukken af en gebruiken die als lepel. Het is ook erg lekker bij de barbecue of gourmet en minder vullend dan de stukken stokbrood die je soms op tafel ziet verschijnen.

Als variatie is het leuk en lekker om te experimenteren met specerijen door de bloem. Maak het niet te bont. De smaak moet subtiel blijven. Voor de kleur een halve theelepel kurkuma en voor de smaak garam masala.
Probeer eens wat sterke pimenton. Gedroogde tijm en rozemarijn doen het ook erg goed.

En denk ook aan verse kruiden. Ragfijn gesneden lente-ui bijvoorbeeld. Als je koriander lekker vindt is dat het proberen waard. Met een heel fijngesneden pepertje of jalapeño erdoor maak je een bijzonder en smakeliljk platbrood. Kaas erop en wat plakjes tomaat en je hebt een heerlijke lunch.

Gebruik je fantasie maar hou het simpel want teveel smaken door elkaar maakt het niet lekkerder.

Als je volkoren tarwemeel in huis hebt zit je nooit zonder brood.

Image by Sandeep Barot from Pixabay

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *