Platte appelcake

Platte appelcake

Geweldige tips in dit recept. Van die tips die over 100 jaar nog doorgegeven worden van generatie op generatie. Dat soort tips. Opletten dus.

We gaan een platte appelcake bakken. Eerst alles klaarzetten. Dat is geen tip. Dat is normaal.
In een beslagkom doe je 150 gram zachte boter en 150 gram suiker. In een kommetje doe je 3 eieren. In een ander kommetje doe je 100 gram bloem met 2 theelepels bakpoeder.
Dan zet je een kom klaar voor de 2 appels die je nodig hebt. Oven voorverwarmen op 170/180 graden. We bakken de platte appelcake in een vlaaivorm van 23/24 cm. Die vetten we goed in en op de bodem nog een beetje bloem rondschudden.

Schil de appels maar laat ze heel! Nu komt de eerste tip der tippen. Ga op die appel tekeer met een kaasschaaf. Helemaal rondom en in alle hoekjes de appel in hele dunne plakjes snijden met de kaasschaaf. Als je zo de 2 appels hebt gedaan dan doe je er 2 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel bij.
Goed omscheppen. Zoals je op de eerste foto ziet heb ik de plakjes appel klein gehouden. Maar dat moet je zelf weten. Appel in de vlaaivorm netjes verdelen.

Nu kloppen we met de handmixer de boter met de suiker tot een mooie massa. Eieren erbij. Even zachtjes kloppen om te voorkomen dat je het ei van het plafond kunt peuteren. Daarna nog even op hoog luchtig kloppen.
Dan kan de mixer weg en roeren we er met een pollepel de bloem/bakpoeder door. Even snel stevig roeren en als het een mooi geheel is dan gaat het deeg over de appel. Zie foto 2.
Voorzichtig gladstrijken en in het midden van de oven in 30/40 minuten bruin bakken. Dat ging bij mij ietsje te hard dus werd hij wat donker. Heb ik geen foto van gemaakt want dat hoeft verder niemand te weten.
Hou het in de gaten en doe er eventueel alufolie op als het te hard gaat.

Vervolgens komt de platte appelcake uit de oven en als hij een klein beetje is afgekoeld een plat bord erop en omdraaien. Nu heb ik niet zulke grote platte borden dus wat doe ik? Let op! Hier komt de tweede geweldige tip!
Ik doe een grotere glazen (of aardewerken) vlaaivorm erop en keer dan de boel om. Beetje schudden en schelden en de appelcake ligt netjes in de andere vorm waarin je hem gelijk kunt snijden. Zie foto 3.
In niet al te kleine punten snijden en een beetje poedersuiker erop. Mocht het je lukken om hem te bewaren, de dag erna is hij nog lekkerder.
Met een bolletje ijs, dotje slagroom en een glaasje likeur ook een heel fijne afsluiting van een lekker etentje.
En doe die truc met die kaasschaaf ook eens als je een ouderwetse appeltaart bakt. Je krijgt dan een hele zachte vulling in je appeltaart.

KokenKoken

Published by

8 thoughts on “Platte appelcake

 1. Deze cake ga ik zaterdag maken! Hij lijkt me heerlijk; juist vanwege die geschaafde appel. Volgens mij is dat vergelijkbaar met de geraspte appel die ik in mijn (onovertroffen) appeltaart doe. Geraspte appel is namelijk ook lekker zacht en een beetje sappig en niet zo eng glibberig, als blokjes of plakjes appel.
  Ik hou je op de hoogte.

 2. De cake is gemaakt en hij is verrukkelijk. Lekker zachte appel (vergelijkbaar met geraspte appel) en fantastische cake. Voor het eerst in mijn leven is de cake tijdens het bakken niet opengebarsten. Ik heb hem overigens gebakken op 150/160 graden, omdat ik een heteluchtoven heb. En, ik heb hem in een broodvorm gebakken, omdat ik geen geschikte vlaaivorm had.
  Het maken van de cake was verder een fluitje van een cent.

  1. Goeie tip van die temperatuur. Heb je wel dezelfde tijd aangehouden? Want in een broodvorm wordt hij veel hoger en dus misschien iets langer erin?

   1. Oje heb ik iets gemist? Ben jij van de boom gevlelan? Of heb ik gewoon door alle drukte en ziekte hier iets overlezen? Zag je al een heel poos niet in mijn reader..hm, nou ..beterschap!!! enne met krukken in de keuken wel opletten he9! ;O)Liefs,Maren

 3. Ik heb ‘m vorige week geprobeerd….wat een heerlijk snelle en lekkere appelcake. Gewone cake is nog nooit gelukt maar deze houden we erin. Sterker nog: ik ga er vanavond weer eentje maken!!

 4. Wij maken appeltaart sowieso altijd met grof geraspte appel, nooit met stukjes. Doen we al 30 jaar en mijn moeder de ruim 20 eerdere jaren van mijn leven daarvoor. šŸ™‚ Ook een generatietip.
  Ik ga je cake eens maken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *