Pompoenzaadolie en pompoenzaden

Jaren geleden is het. Echt jaren geleden toen we nog helemaal niet zo bezig waren met gezond en lekker eten maar al blij waren als er na een lange werkdag een hap op tafel kwam. In die tijd kregen we van iemand een fles pompoenolie uit Oostenrijk cadeau. We hadden geen idee wat we ermee moesten. We kregen het advies om het vooral niet te gebruiken om te bakken. Pompoenzaadolie is het lekkerst als je het koud verwerkt. Dus maakten we er een dressing mee voor over de sla en waren op slag verliefd. Wat een heerlijke verfijnde smaak! Die hele dikke donkergroene olie en dan die nootachtige smaak vormden een onweerstaanbare combinatie. Maar ja, zo’n fles is op een gegeven moment wel leeg. Dan ga je op zoek naar pompoenzaadolie en dat was in die tijd (zonder internet) niet zo simpel. De supermarkt verkocht het niet en in de natuurvoedingswinkel was het behoorlijk aan de prijs. Zo af en toe deden we onszelf een flesje cadeau en het was al snel duidelijk dat de goedkopere soorten lang niet zo fijn waren als de iets duurdere. Alle waar is naar zijn geld en dat is zeker zo bij pompoenzaadolie.

En dan ineens krijg ik een fles pompoenzaadolie en een zak pompoenpitten aangeboden door Pompoenzaadolie (Mutter Natur). Beide zijn biologisch (zoals dat vrijwel altijd het geval is bij pompoen en aanverwante producten) De pompoenpitten zijn niet van die bleke zaadjes zoals die in de pompoenen zitten die wij gebruiken voor de soep. Nee, het zijn van die diep donkergroene, bijna zwarte pompoenpitten. Extra groot, vol en romig. Dat zowel de olie als de pitten heel gezond zijn is bekend. Je kunt er op de website van Pompoenzaadolie alles over lezen.

Maar dan. Wat kun je met de olie en de pitten allemaal doen? Waar gebruik je het in? We zijn allang op het punt aangeland dat we er veel meer mee doen dan alleen een dressing maken voor over de sla of de tomaten. De olie is heerlijk over zelfgemaakte pompoensoep. Je schept de soep in het bord en druppelt er een eetlepel pompoenzaadolie overheen. In het midden een schepje geroosterde zaden en smullen maar. Ook is de olie erg lekker over roerei en over risotto. En maak eens pesto met deze olie en dan over de pasta. Een delicatesse!

De pitten zijn heerlijk over en door een zelfgebakken brood. Een muffin fleurt er helemaal van op. Pitten een beetje grof hakken en over een ovenschotel strooien. Dan worden ze lekker knapperig. Je kunt ze ook apart roosteren. Schep ze om met wat olie en pikante kruiden (chili, komijn etc) en spreidt ze uit over de bakplaat. Een kwartier tot twintig minuten op 180 graden en je hebt een heerlijke knabbel. Ze zijn dan ook erg lekker over een salade. Als je ze zonder kruiden roostert dan zijn ze heel smakelijk in je zelfgemaakte musli.

Producten van echt goede kwaliteit moet je nooit als luxe (lees: te duur) zien. Vrijwel altijd zijn ze hun geld dubbel en dwars waard. Dat je er een beetje zuinig mee bent is wat anders. Je gaat zulke goede ingrediënten niet zomaar gebruiken. Daar maak je een beetje een feestje van. Overigens zijn die zakken met pompoenzaden best groot dus je doet er wel even mee. De feestdagen komen eraan. Weet je wat? Doe jezelf of iemand anders eens een plezier en koop zo’n fles pompoenzaadolie en een zak van die dikke donkergroene zaden. Daar ga je geen spijt van krijgen.

Voor meer informatie: Website pompoenzaadolie

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *