Postelein

postelein

Geef het maar toe. Jullie hebben mij niet gemist. Ik was er twee weken niet. Maar er stonden een paar blogjes klaar achter de schermen en die werden in die tussentijd geplaatst.
Nu ben ik er weer en de komende tijd zul je zo af en toe iets lezen over wat wij aten en vooral wat wij aan foodsouvenirs meenamen uit Frankrijk.
Vanaf nu dus weer wat regelmatiger blogjes en laten we beginnen met postelein. Een heerlijke groente die nu volop verkrijgbaar is. Jammer van de postelein die ik kocht was de grote plastic bak waar het in verpakt is. Wel goed herbruikbaar die bak. Dat dan weer wel.
Maar je vraagt je af waarom alles tegenwoordig in driedubbeldik plastic verpakt moet zijn. Volgende keer maar weer eens naar de echte groentejuwelier die heel veel nog “los” verkoopt.
Ik ken mensen die geen postelein eten omdat ze geen idee hebben wat ze ermee moeten. Daar zullen we even verandering in brengen.

Wij maakten er een stamppotje van. Een pond postelein voor twee personen samen met 450 gram aardappelen.
Je kunt de worteltjes van de postelein afknippen maar als er geen echte worteltjes aanzitten en het zijn alleen maar steeltjes dan eten we ze gewoon op.
Was de postelein en laat goed uitlekken. Hak ze daarna grof. Fruit twee fijngesneden uitjes met wat knoflook en vier of vijf fijngesneden zongedroogde tomaatjes.
Kook de aardappelen gaar en roerbak de postelein hooguit een paar minuutjes. Er komt behoorlijk wat vocht uit en dat gieten we af.
Aardappelen stampen met een flinke klont boter en eventueel wat hete melk. Postelein, gefruite uitjes/zontomaatjes erdoor en wat peper/zout.

Wil je postelein als groente apart eten dan is een paar minuten stoven in wat boter voldoende. Vroeger (ja, vroeger) deed men er soms maizena door of wat azijn en ander gedoe.
Postelein is veel gezonder dan b.v. spinazie. Meer over postelein en nog wat heerlijke recepten op mooie website van Groente en Fruit.

KokenKoken

Published by

6 thoughts on “Postelein

  1. Van de week Postelein gegeten. Dump de aardappelen, en plaats de Postelein met de zongedroogde tomaten op een bedje van pasta met de gefruite uit en knoflook. In combinatie met een kabeljauwfilet, omwikkeld met Parmaham uit de oven… mmmmmmh… šŸ˜‰

  2. Bedankt voor de herinnering…postelein was zo ongeveer uit mijn kooklexicon verdwenen. Meteen gehaald bij de groenteboer op het dijkje en ….oooo wat. Lekker toch weer!

  3. Oke, oke, doorgeklikt en gelezen. Het zal wel dat postelein dan gezonder is dan spinazie. Zoiets klink voor mij tendentieus. Alles eten en dat met mate lijkt me wel zo gezond!

    1. Natuurlijk is dat zo Anna. Maar er zijn nu eenmaal supergroenten zoals b.v. broccoli. Daar mag je dan best iets meer van eten. šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *