Prei in ricotta-tomatensaus

Slechte foto. Sorry.

Dol ben ik op van die kookboeken uit de jaren negentig of daaromtrent die voor een habbekrats te koop zijn bij ramsjwinkels. Het zijn vaak grote boeken, veel foto’s en uitgegeven door Rebo, De Lantaarn of Köneman. Je kunt ze ook online kopen via Ramsj. De recepten uit deze boeken dienen als inspiratiebron of gewoon om een middagje lekker te bladeren. Wij kwamen in zo’n boek een recept tegen dat heel lekker leek. DeMan riep onmiddellijk dat het recept niet klopte. Van geen kant zelfs. En inderdaad, daar moet je dus wel goed op letten. Al staan er in vrijwel alle kookboeken fouten. Dus gewoon je gezonde verstand gebruiken.

In dit recept kwamen er ingrediënten niet terug in de bereiding en de oven stond op een zodanige temperatuur dat je kon kiezen om vooraf te brandweer te bellen of nog even te wachten tot het in de oven stond. En bovendien weinig kruiden en lekkers in de saus. Dat kon een stuk beter.

Het is een recept geworden waar je echt alle kanten mee uitkunt. De hoeveelheden luisteren niet zo nauw en er is veel variatie mogelijk. Hieronder wat wij deden.
Voor twee personen maak je prei schoon. Hoeveelheid mag je zelf bepalen. Snij de prei in de lengte door de helft. Wij hadden toevallig een beetje veel verse tomaten in huis dus DeMan deed 3 ons in de keukenmachine samen met 125 gram ricotta, wat peper en zout, 75 gram geraspte kaas, 3 tenen knoflook en wat Italiaanse kruiden. Maal dit tot een saus. Vet een ovenschaal in met wat olie, saus erin, prei erin en kaas erover. Het mag 40/50 minuten in een oven van 190 graden. Dan ziet het er zo uit:
(Let op: Onder de foto wat variaties.)

De verse tomaten kun je vervangen door tomaten uit blik of zelfs passata. Heb je geen keukenmachine dan roer je simpelweg alles door elkaar. De 75 gram geraspte kaas mag van alles zijn. Net wat je in huis hebt. De kaas die erop gaat mag ook van alles zijn. Wij hadden toevallig wat camembert die op moest maar gewone geraspte kaas, pecorino of parmezaan is ook helemaal goed. De Italiaanse kruiden vervangen door tijm of rozemarijn. Kortom, je rotzooit maar wat aan. En nu nog een keer met witlof in plaats van prei. Kan niet missen!

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *