Pulpo a la gallega con patatas

Een gastblog van Yvonnep

Inktvis met aardappelen op de manier van Galicië

Wij zijn op vakantie in Spanje en verkennen het noorden: Cantabria, Asturias en Galicia. We hebben het hier heerlijk, want het is net een Hollandse zomer. Om de haverklap regen. Geen zomer, zeggen de Spanjaarden zelf. We hebben overigens begrepen dat dit in ons thuisland anders is. Reden te meer om er wat Spaanse recepten tegenaan te gooien.De hele noordkust van Spanje is dol op inktvis, je ontkomt er niet aan. Ga tijdens lunchtijd op een terras zitten en overal om je heen zie je de kenmerkende houten bordjes staan vol met pulpo op aardappel. Heerlijk! Ook in de Hollandse tuin of op het balkon. Doe het op zijn Spaans: lekker samen van een bordje prikken.

Goed klaargemaakte inktvis is mals en zacht van smaak. Als je je voorbereidingen treft, dan is het helemaal niet veel werk. Inktvis koop je op de markt of bij een grote supermarkt met een verse visafdeling. Sligro bijvoorbeeld. Het is verbazingwekkend goedkoop. Je kunt het kookgedeelte van de inktvis doen en alles invriezen, tot je het wilt serveren. Dan bak je het even snel op in veel, veel goede olijfolie. Anders volg je gewoon het recept.De gerookte paprika is kenmerkend. Spanjaarden strooien het overal op (nadat ze iets hebben overgoten met olijfolie natuurlijk). Albert Heijn verkoopt het! Maar leuker is om het zelf mee te nemen uit Spanje in een mooi blikje. Er is een zoete en een pikante variant. Voor dit recept gebruik je de zoete. En als je het in huis hebt zul je merken dat je het ook overal op gaat strooien (vlees, tofu, bloemkool… ik kan nog uren doorgaan). Maar nu dan de inktvis!

Ingrediënten (4 personen)

1 kg octopus
2 grote niet kruimige aardappelen
Water
Olijfolie
Zout
Grof zeezout
Zoete gerookte paprika.

Dompel de inktvis 3 keer onder in een grote pan met kokend water (haal het uit het water, houd het beest bij de kop, totdat het krimpt). Leg dan definitief in het water en laat het 30 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen en snijd het in stukken met de hulp van een schaar. Zet apart.

Terwijl de inktvis kookt, schil je de aardappelen en leg ze in een pan met kokend water en een beetje zout. Giet af, snij in plakjes en reserveer.

Om te serveren leg je de plakjes aardappel op een (houten) bordje en leg je de stukjes octopus erop. Een goede scheut olijfolie erover heen en bestrooi met zoete paprika. Breng op smaak met grof zeezout en …

¡A disfrutar!

Noot van Culinette: Pimenton en nog veel meer Spaanse producten kun je ook online kopen bij Spaanse winkel.

Posted in Vis

Published by

2 thoughts on “Pulpo a la gallega con patatas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *