Ras el hanout pikant zelf maken

raselhanout
Je zult zo’n winkel om de hoek hebben. Helaas, de winkel op de foto hierboven is in Les Halles d’Avignon en dus een eindje uit de buurt. Daarom niet getreurd (nou ja, een klein beetje) want ook in ons kleine Nederland zijn kruiden en specerijen ruim verkrijgbaar. Kies altijd specerijen van goede kwaliteit. Niet van die stoffige poederbusjes uit de supermarkt. Bij de toko of mediterraanse winkels is de kwaliteit vaak veel beter. Koop ook niet van die hele grote hoeveelheden als het om gemalen specerijen gaat. De kracht gaat er na verloop van tijd vanaf. Bij zaadjes, peulen of (peper)korrels gaat dat veel minder snel.

En wat doen we met die specerijen? We maken onze eigen Ras el hanout pikant. Dit recept komt uit het mooie boek Mijn Arabische keuken van Mounir Toub. Een ontzettend fijn en goed bruikbaar kookboek met, naast heel veel smakelijke gerechten ook een aantal basisrecepten zoals deze Ras el hanout pikant.

Er bestaan ontelbaar veel recepten als het gaat om dit pittige specerijenmengsel want iedereen heeft weer zijn eigen, al dan niet geheime, variant. Zeker met het BBQ seizoen voor de deur is het fijn om een pot in voorraad te hebben en het doet het heel goed als culinair cadeautje. In de keuken van Culinette is Ras el hanout erg populair en altijd in voorraad. Je hoeft het niet precies na te maken. Een beetje experimenteren is nog leuker. Wie het niet ‘pikant’ wil hebben laat het pittige paprikapoeder en de cayennepeper weg. Je kunt het in de vijzel fijnstampen of in de keukenmachine malen. Ook in het maalbakje dat bij de staafmixer hoort gaat het prima.

Rooster de specerijen die nog niet gemalen zijn (zaadjes, korrels, peulen) even apart in een droge koekenpan en doe ze in een vijzel, keukenmachine of het bakje van de staafmixer. In de vijzel stamp je ze eerst even fijn en doet er dan de gemalen specerijen door. Gebruik je de keukenmachine dan kan alles er tegelijk in. Fijnmalen en klaar ben je.

Ingrediënten:
1 tl komijnzaad, 2 tl zwarte peperkorrels, 1 tl korianderzaad, 4 kardemompeulen, 2 kruidnagels (deze rooster je allemaal even).
1 tl kaneelpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl laos, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl paprikapoeder pikant, 2 tl zout, 1 tl gemberpoeder, 1 tl geraspte nootmuskaat, 1 tl cayennepeper.

Varieer en geef er je eigen smaak aan. Durf een beetje te experimenteren. Als het dan erg goed uitpakt is het wel fijn om terug te kunnen vinden wat je eigen geheime Ras el hanout recept is dus wees verstandig en schrijf op welke specerijen je gebruikt en hoeveel.

Het boek bevat ook een recept om je eigen Harissa te maken. En Dukkah (noten-specerijenmengsel), kruidenolies en uiteraard nog veel en veel meer. Aanrader!

Ook beschikbaar als ebook maar dat zou ik, gezien de fijne grote foto’s, niet doen. Klik hier voor de recensie op Kookboekennieuws.

Published by

2 thoughts on “Ras el hanout pikant zelf maken

  1. Ras el Hanout betekent de keus van de handelaar en bestaat meestal minimaal uit 25 kruiden en specerijen, maar de goede hebben meer dan 35 kruidennen specerijen er in.
    In Amsterdam is een kruidenmarkt op de Kinkerstraat die net zo goed gesorteerd is als U foto.
    De mooiste kruiden tableaus staan in de Kruidenbazar in Turkije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *