Ratatouille zoals het niet moet maar wel heel lekker

Er zijn vele wegen die naar Ratatouille leiden. En om te voorkomen dat er in de comments lelijke dingen gezegd gaan worden vertel ik op voorhand maar even dat deze ratatouille niet de echte is. Maar wel heel lekker en vooral heel makkelijk.
En daar ging het om toen wij het maakten want we hadden wel alles in huis maar geen kookzin. Kan gebeuren. Bij de echte ratatouille worden alle groente (behalve de tomaat) apart gebakken of gegrild. Pas daarna gaat het in laagjes een hoge ovenschaal in, bouillon en wijn erbij en in de oven.
Wij deden het volgende: uien in ringen, paprika in repen, courgette, aubergine en tomaat in plakken. Beetje olie in een grote pan en dan eerst de uien, vervolgens de paprika, courgette en aubergine. Ertussen tenen knoflook, laurierblaadjes en flink wat peper. Als laatste een laag tomaten.
Maak een sterke bouillon van 2 dl witte wijn met bouillonblokje (of poeder) wat normaal gesproken voor een liter is. Het mag best wat zout hebben dus vandaar. Giet dat eroverheen. De pan heel even goed warm laten worden op het vuur en dan de oven in die al op 200 graden staat.
Deksel erop. Na een uur is de boel flink geslonken. Nu hadden we ook nog wat pittige merquezworstjes in huis en die legden we er na een uur bovenop. Weer deksel erop en terug in de oven. Na nog eens 20 minuten deksel er 10 minuutjes af. De worstjes zijn dan al gaar maar kleuren nog even lekker bruin.
Volgende keer zal ik weer netjes alles apart grillen of bakken maar zo met een wijntje aan de keukentafel en maar één pan om af te wassen heeft ook wel zijn charme.
En het resultaat was echt heel lekker.

Published by

7 thoughts on “Ratatouille zoals het niet moet maar wel heel lekker

 1. Gemak dient de mens. En welk een onzin om alles eerst apart te grillen/aan te bakken. Da’s voor die zuidelijke mama’s die op die manier de hele dag binnen worden gehouden, terwijl de man zich in een plaatselijke taverne ophoudt. Ga het ook us proberen, apart klaarmaken. Mag ik dan wel iedere keer dezelfde koekenpan gebruken zonder deze geheel ontsmettend af te wassen?

 2. @Douwe. Ja, het mag steeds dezelfde pan c.q. grilpan zijn. Wel dezelfde volgorde aanhouden. Eerst uien dan paprika, courgette, aubergine en bovenop de tomaten. Die laatste bak je niet. Niet teveel vocht erbij want dan krijg je soep. Ook met rode wijn is het zalig.
  En het is een wezenlijk verschil of je eerst alles bakt of het zo erin doet. Beide zijn lekker maar verschil is er zeker. Als je het helemaal af wilt maken begin je met een laag kleine gehaktballetjes en dan de uien etc. Vocht tot max 1/3 van de schaal en zo’n 45 minuten in de oven.
  Alleen brood erbij. Heerlijk!

  @Yvonnep. Nou, als ik weleens iets anders doe dan anders dan vliegen de vonken soms van de comments af. Het gekke is dat dat meestal pas veel later komt. Als google een recept bij de zoekresultaten zet. Het kan er soms behoorlijk om spannen bij de reageerders!

 3. mmm mmmm ga ik hier ook eens maken, was het vegeten, en heel goed zOnder brood of rijst te maken, wel kaas natuurlijk.

 4. ik at 2 dage ratatouille op de standaardmanier, dag 1 met brood en dag 2 met kip ernaast. saai en dit gerecht klinkt veel beter.

 5. Klinkt heerlijk! Ik ga hem doorsturen aan mijn keukenprins!

  Bij de maaltijd waarbij ik ten huwelijk werd gevraagd aten we heerlijke ratatouille in een restaurant in Sunderland en die hebben we nooit meer weten te evenaren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *