Rauwe tonijnsalade

tonijnrauw
Echt rauw is deze tonijn eigenlijk niet. Het is gemarineerd en als je dat goed doet krijg je tonijn die erg mals is en heerlijk weghapt. Het is altijd belangrijk om goede en verse ingrediënten te gebruiken maar bij dit gerecht is het een absolute voorwaarde.
Koop tonijn van topkwaliteit en uiteraard heel erg vers. Vertel de visboer wat je ermee gaat doen zodat hij daar rekening mee kan houden. Hij zal je (als hij verstand van zaken heeft) een heel donker stuk tonijn verkopen.
Snij de tonijn in zo dun mogelijke plakken. Om dat probleemloos te doen leg je het stuk een uurtje in de vriezer en gebruik je een heel scherp mes. Leg de plakjes op een stenen schaal en laat ze niet overlappen. Als voorgerecht voor vier personen heb je aan 250/300 gram tonijn voldoende.
Blikje tonijn in water openmaken en de helft alvast aan de poezen geven om te voorkomen dat ze blijven gillen om ook een stukje.
Vervolgens pers je 8 limoentjes uit. Meng 4 eetlepels zeezout met 4 theelepels basterdsuiker en 2 theelepels grof gemalen zwarte peper. Let goed op het verschil tussen eetlepel en theelepel. Bestrooi de tonijn met het mengsel en laat het vervolgens 5 minuutjes intrekken. Dan de limoensap erover en afdekken met plastic folie. Nooit en tenimmer met aluminiumfolie want dat lost op als het in aanraking komt met citroen/limoensap.
Fijn in de koelkast. Minimaal een kwartier maar je kunt het gerecht ook ’s morgens al maken.
Haal de plakjes uit de marinade en schik ze op een mooie schaal. Heel fijngesneden bosuitjes erover en een paar eetlepels hele goeie olijfolie.
Met wat groene salade en een lekker stuk brood is het smullen. Uiteraard een mooie witte wijn erbij.
Andere helft van het blikje tonijn is nu aan de beurt zodat wij rustig kunnen eten.

Published by

9 thoughts on “Rauwe tonijnsalade

 1. Ow, dat blikje tonijn! Zal ik voor mijn yorkshire maar kiezen voor een bakje cesar??
  Alhoewel: hij is wel gék op vis. Raar voor een hond?

 2. @ Maarten. Ik neem 4 eetlepels zout in totaal voor 300 gram tonijn. Dat lijkt veel maar dat valt in de praktijk wel mee. Nu heb ik niet zulke grote eetlepels. Dat scheelt misschien. 😉

 3. Wat een fijn recept voor bij de Kerstborrel! Heerlijk! Heb je de foto ook zelf gemaakt? Ziet er fantastisch uit!

  Ik kan je overigens vertellen dat dit recept ook heerlijk zal zijn met Noorse (handgedoken) Coquilles of met Kabeljauw. En weten je lezers graag dat er enkele bedreigde soorten tonijn zijn en dat je voor de juiste informatie omtrent de visstand en verkrijgbaarheid kunt kijken op http://www.visenseizoen.nl? Verantwoord koken is ook verantwoord leven!

  Culinette, ik geniet er van!

 4. Ik vroeg mij af: in je recept vries je de tonijn even in zodat je ‘m gemakkelijker in dunne plakken kunt snijden. Daardoor wordt de structuur van de vis al anders dan vers. Verse tonijn is niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen. Dus dacht ik: waarom dan geen diepvriestonijn nemen? Die is tenslotte ook vers als ie wordt ingevroren.
  Wat denk je, zou dat echt heel erg veel in de uiteindelijke smaak schelen?

  Groet van Barbara

 5. @Barbara. Ik ben bang van wel. Diepvriestonijn is niet altijd van de beste kwaliteit. En je hoeft de verse tonijn maar kort in de vriezer te leggen. Het moet dus niet echt ingevroren worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *