Redback zonder bril

Dus ik sta in de supermarkt en ik denk: “Ik ben iets vergeten. Maar wat?” Tas heb ik, sleutels heb ik, boodschappenbriefje heb ik. Alleen kan ik dat boodschappenbriefje niet lezen. Waarom niet? Bril vergeten. Ik voel voor alle zekerheid nog even op mijn hoofd, maar nee. Geen bril. Dan dus maar op goed geluk boodschappen doen. Ik weet tenslotte zo ongeveer waar alles staat dus dat moet wel lukken. Bij het vlees slaat de eerste twijfel toe. Heb ik hier een pak gehakt in mijn handen of kom ik thuis met een sudderlap? Voor alle zekerheid maar even vragen. Een vriendelijke mevrouw leest voor wat er op de verpakking staat en maakt daarna dat ze wegkomt want de wereld zit vol geflipte gladiolen en blijkbaar hoor ik daar vandaag ook bij. Op de tast en zonder te speuren naar de uiterste verkoopdatum gooi ik mijn wagentje vol. Bij het fruit wordt het natuurlijk wel heel spannend want heb ik niet zojuist in de krant gelezen (met bril) dat de dodelijke redbackspin steeds vaker meelift naar Nederland? Het piepkleine spinnetje (vrouwtje 1 cm, mannetje 3-4 mm) komt voor in Australië en komt steeds vaker mee in partijen fruit enzo.

Het klimaat in Nederland bevalt het beestje prima en ze overleven dan ook met gemak. Op goed geluk in het fruit graaien bij de grootgrutter wordt dus een levensgevaarlijke onderneming. Wat komt er eigenlijk voor fruit uit Australië? Geen idee maar ik neem zonder bril geen risico. Niet dat ik het beestje met bril wel van een plukje stof zou kunnen onderscheiden maar zonder bril is het leven één grote gekleurde kermis waarin ik twee zich voortplantende tarantula’s nog niet herken als gevaarlijk. En om nou het omstanders te gaan vragen om een paar mango’s uit te zoeken zonder redbackspin lijkt in deze warmte vragen om problemen. Voor je het weet zit je in een dwangbuis. Geen fruit dus. De kassa is groot genoeg om te vinden en de weg naar huis ken ik ook uit mijn hoofd. Eerst heb ik de boodschappen in de ijskast gezet en pas daarna mijn bril gezocht. Ik hou het voor mezelf nog even als verrassing wat we eten vanavond. Dat zie ik straks wel. Geen fruit in ieder geval.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *