Rijntjes Keukengeheimen

rijntje

De combinatie geschiedenis en koken is voor mij een waar feest. Daarom heb ik genoten (en blijf ik genieten) van het boek Rijntjes keukengeheimen van Lizet Kruyff en Judith Baehner. (Hier een link naar haar prachtige Pinterest-account).
Wat een geweldig boek. Precies zoals in het voorwoord staat: Het leven en levenswerk van Rijntje Biljardt, bekeken door een 21e-eeuwse bril.
Een smulboek in alle opzichten. Onwaarschijnlijk mooie foto’s van Louis Lemaire. Heerlijke recepten van toen in een vertaling naar nu. Stukken geschiedenis die je ademloos leest. Het leven van Rijntje Biljardt was heel bijzonder. Een kokkin van hoog niveau die zelfs voor de Koninklijke familie haar kunsten mocht vertonen.
Van eenvoudige komaf en hoog gestegen maar uiteindelijk, na veel omzwervingen, terug in Den Haag als wafeltjesbakster in een minder goede buurt.

Ik vond het prachtig om te lezen over Rijntjes leven. Een kokkin met een cateringbedrijfje. Een eigen kookboek uitgeven. En dat in die tijd! Dankzij dat kookboek lezen wij nu Rijntjes Keukengeheimen en smullen wij nog altijd van haar recepten.
Afdrukken van originele documenten in het boek zijn bijzonder. Boodschappenlijstjes, menu’s etc. Informatie over moestuinen en keukenkalenders uit die tijd. De literatuurlijst achterin is al voldoende om je naar alle antiquariaten te laten rennen en het internet af te gaan speuren.
Maar eerst dit boek helemaal lezen. En eerst een paar van die heerlijke recepten proberen. En smullen van de foto’s.

Uit alles blijkt dat er aan dit boek een zeer gedegen speurtocht vooraf is gegaan. Lizet Kruyff en Judith Baehner hebben dit boek met veel plezier en passie gemaakt. Dat spat van de bladzijden af.
Mensen wat een boek!

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *