Risi e visi picante – Pikante rijst met vis en doperwten

DeMan stelde voor om Thaise viskoekjes te maken. Nou, graag! Dus ik had kabeljauw uit de vriezer gehaald. Zoals wel vaker bedacht DeMan zich op het laatste moment. Hij leunt dan tegen het aanrecht en het lijkt wel of hij dan spontaan besprongen wordt door nieuwe ideeën. Hij somt dan van alles op en besluit vervolgens iets heel anders te maken. En vrijwel altijd iets dat eigenlijk nog lekkerder is dan wat hij eerst bedacht had.

Deze keer werd het pikante rijst met vis en doperwten. DeMan noemt het Risi e Visi. Overigens krijg ik weleens commentaar dat de ingrediëntenlijst en/of boodschappenlijst bij mijn recepten ontbreekt. Dat klopt. Vraag maar een kladblokje en een pen voor je verjaardag. Of print het recept uit en onderstreep alles wat je nodig hebt.

Voor twee personen:
We koken 120 gram rijst en die koken we in bouillon. Als het klaar is af laten koelen. Dat heeft namelijk geen zin om te doen als het nog niet klaar is. Vervolgens snipperen we een ui die we fruiten met 2 fijngesneden knoflooktenen. Dan doen we er de volgende specerijen bij: een theelepel gemalen komijn (djinten), een theelepel gemalen koriander en een theelepel gemalen sereh (citroengras). Dan een dikke theelepel Koreaanse chilipasta. Ik laat hieronder even zien welke wij gebruiken. Je kunt natuurlijk ook een ander merk kiezen of sambal nemen als je geen chilipasta hebt. Dan nog een eetlepel ketjap manis en 2 theelepels vissaus. De 200 gram kabeljauw hebben we in kleine stukjes gesneden en die gaat er ook in net als 3 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten en 120 gram doperwten. Als laatste de rijst erbij. Goed doorwarmen tot de kabeljauw gaar is. Wat je over hebt is de volgende dag een hele fijne lunchhap.

Uiteraard kun je de vis ook vervangen door kip, blokjes varkensvlees of een andere vissoort kiezen.

Dit is de Koreaanse chilipasta. Gochujang genaamd. Het is de moeite waard om een pot aan te schaffen want je kunt het bij veel dingen eten. Een tosti kaas waarbij je Gochujang op de kaas smeert fleurt er helemaal van op. Een lepeltje door de soep, stoof of roerbak is altijd lekker. Net als een lepeltje door de mayonaise of door een marinade. De mogelijkheden zijn eindeloos.

KokenKoken

Published by

One thought on “Risi e visi picante – Pikante rijst met vis en doperwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *