Risotto met aubergine, zoete paprika en gorgonzola

risotto met aubergine, zoete paprika en gorgonzola

In Italië hebben ze nog nooit gehoord van risotto met aubergine, zoete paprika en gorgonzola maar daar trekken wij ons niets van aan.

Ken je dat? Dat je precies weet wat je gaat koken ’s avonds en alles in huis hebt en dat het dan toch iets heel anders wordt? Dat overkomt iedereen weleens en vaak moet je dan gaan improviseren en komen er de leukste recepten uit. Zo hadden wij het plan opgevat om een risotto met courgette, doperwten en gorgonzola te maken uit het fijne boek Bonen van Joke Boon.
Maar het lot besliste anders. De courgette bleek namelijk een wolf in schaapskleren. Hij zag er van buiten heel fijn uit maar de binnenkant had het tijdelijke ingeruild voor de eeuwige courgettevelden. En al een paar dagen geleden ook.

DeMan besloot tot een ongewone risotto met aubergine, zoete paprika en gorgonzola. Ik heb in de loop van de jaren geleerd om in geval van twijfel (zou je dat nou wel doen schatje?) mijn mond te houden want hij heeft vrijwel altijd gelijk (in de keuken dan hè) dus ik laat hem zijn gang gaan.
Joke Boon neemt in haar boek 50 gram risottorijst per persoon. Maar dat zijn vast en zeker kleine eters met een voorgerecht en toetje en bovendien slanke mensen. Wij zijn geen kleine eters en niet slank en we hadden geen vooraf en toe dus gaan we uit van 100 gram risottorijst per persoon.

Voor twee personen:
Een aubergine in kleine blokjes snijden en in wat olie in de koekenpan bruin bakken. Doe er wat zout over en zet apart. Snij een zoete paprika, een sjalotje en een grote knoflookteen fijn en bak eerst het sjalotje en de knoflook in wat olie. Na een paar minuten de zoete paprika erbij. Nog even bakken en dan kan de rijst erin. Omroeren met een klein glaasje witte wijn. Daarna schep voor schep de groentebouillon (aan een liter heb je meer dan genoeg) tot de risotto gaar is. Op het laatst de blokjes aubergine en een ons gorgonzola in de risotto. Goed omroeren tot de aubergine warm is en de gorgonzola gesmolten. En aan tafel mag er heus nog wel wat parmezaan overheen. Een hele fijne risotto en een blijvertje.

Published by

One thought on “Risotto met aubergine, zoete paprika en gorgonzola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *