Risotto met bietjes

bietenrisotto

Flitsfoto. Nog een beetje bijgewerkt maar echt geweldig is hij niet geworden. De romige bietenrisotto zelf was overheerlijk. Zeer de moeite waard. In eerste instantie had ik mijn twijfels. Vanwege de kleur en vanwege de combinatie bietjes en risotto. Naar mijn idee zijn er smakelijker combinaties te bedenken. Maar ik had ongelijk. Dat komt slechts zelden voor dus dat was wel even een uniek momentje.

Voor vier personen heb je ongeveer 400 gram geraspte bietjes nodig. Heel fijnsnijden in kleine blokjes mag natuurlijk ook. Kook ze zelf of koop ze kant en klaar. Over het algemeen is de kwaliteit daarvan erg goed.
Middelgrote ui fijnsnijden en in een grote pan smoren in wat boter. Ondertussen verwarmen we een liter groentebouillon tot bijna aan de kook. Is de ui glazig dan gaat er 300 gram risottorijst bij. Goed omscheppen en dan bouillon erin. Dat mag best in wat grotere hoeveelheden per keer hoor. Al dat geneuzel van lepel voor lepel. Het gaat erom dat de bouillon goed opgenomen wordt en dat je er uiteindelijk niet teveel in doet. Goed blijven roeren en op het laatst opletten. Je hebt waarschijnlijk niet de hele liter bouillon nodig.
Is de risotto goed (na een half uurtje ongeveer) dan gaan de bietjes erbij. Om het extra romig te maken doen we er een paar eetlepels crème fraîche in. Goed doorwarmen en klaar ben je.

Omdat deze risotto wat zoetig is zetten we extra pittige kaas op tafel om eroverheen te raspen. Pecorino is wat zouter dan parmezaan maar ook hele oude boerenkaas doet het prima bij deze risotto.
En als je net als ik denkt, mwah! kweenie! Dan kan ik je alleen maar zeggen: Doen!

Published by

4 thoughts on “Risotto met bietjes

  1. Risotto met biet is inderdaad verrukkelijk. En dan de risotto opdienen in een mandje van parmesaanse kaas. Ziet er fantastisch uit en is overheerlijk. Recept van beide heb ik ooit gezien in Engels kookprogramma.

  2. Ik heb ooit een recept gehad van bietjesrisotto, waarbij op het laatst voor het opdienen rucola doorheen geschept word, wat mij betreft een perfecte aanvulling qua bite en pittige smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *