Risotto met prei en blauwe kaas

risottoprei

Veel mensen schrikken nog altijd van het woord risotto want het staat voor hen gelijk aan “moeilijk”. Je moet heel langzaam de bouillon erbij doen en steeds maar blijven roeren. Dat is in dit recept niet het geval en bovendien is roeren ook niet echt moeilijk.
Het succes van Risotto zit hem vaak in een goeie kwaliteit bouillon en uiteraard echte risottorijst.

Neem 2 grote preien en snij ze in de lengte doormidden en daarna in kleine ringetjes. Wassen en goed uitschudden. Smoor de prei twee minuten in een paar eetlepels olie of boter tot het glazig is. Doe er 300 gram risottorijst bij en roer dit goed om.
In een andere pan heb je intussen een liter groente- of kippenbouillon heet gemaakt en die gaat er in één keer bij. Breng de hele zwik zachtjes aan de kook en laat 15 tot 20 minuten koken. Ga intussen gezellig iets anders doen. Wordt het je toch te stevig dan kun je de risotto altijd een beetje verdunnen met witte wijn.
Als de rijst gaar is de pan van het vuur nemen en 175 gram blauwe kaas naar keuze erdoor kruimelen.
Klaar !

Overigens vind ik het eigenlijk veel fijner om de bouillon er wel lepel voor lepel bij te doen en dan zachtjes te blijven roeren. Risotto maken is niet alleen lekker eten maar ook een ontspannen bezigheid waarmee je de dagelijkse beslommeringen even van je af kunt laten glijden. Dus roeren en misschien nog wel beter.

Published by

5 thoughts on “Risotto met prei en blauwe kaas

  1. Het zal best lekker zijn hoor maar risotto is het niet.
    Een van de karakteristieken van risotto is nou net dat je langzaam de romige substantie krijgt door het steeds weer vrij laten komen van de zetmelen….dit is in bouillon gekookte rijst met prei en blauwe kaas bvb.
    Ik vind het jammer dat er zomaar een naam aan recepten gegeven wordt…verwarrend ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *