Rode kool salade

Er schijnt al zomerrodekool (leuk woord voor een woordspelletje) te zijn. Bij de supermarkt zul je dat vast niet aantreffen en ook de groentejuwelier levert voornamelijk nog kant-en-klaar of voorgesneden prut aan. Maar met een beetje geluk treft je in een biopakket of bij de natuurwinkel een zomerrodekool. Die eten wij uiteraard rauw als salade. Snij of rasp het zo fijn mogelijk. Neem 750 gram rode kool en meng dat met het sap van 1 sinaasappel, 1 citroen, 5 eetlepels rode wijn en 3 eetlepels balsamico-azijn. Snij een halve appel in dezelfde dunne reepjes en meng die erdoor samen met een paar hele dunne stipjes van de sinaasappelschil. Laat een uurtje staan. Vlak voor het serveren meng je er 5 eetlepels zonnebloemolie en de andere halve appel in piepkleine blokjes door.

Tweede recept voor een salade met zomerrodekool:
Maak een dressing van wijnazijn en (walnoten)olie (altijd 3 delen olie op 1 deel azijn). Doe er suiker en mosterd naar smaak bij en meng dit door de zomerrodekool. Uurtje laten staan en dan fijngehakte walnoten en kleine blokjes roquefort erdoor scheppen.

Published by

8 thoughts on “Rode kool salade

  1. Als je het laat staan in het sap wordt het dan een beetje zachter (letterlijk)? Ik vind het anders namelijk echt zo k a u w e n !

  2. eindelijk de olie azijn verhouding . mijn salades smaakten altijd zo balsimico azijnerig. Scheutiger met olie dus. op de een of andere manier heb ik mijn olie allergie overwonnen en ben daar blij om.

  3. Je kunt de fijngesneden rode kool minder ‘kauwerig’ maken door deze in een vergiet te overgieten met kokend water. Even laten afkoelen en daarna de rest van het recept volgen. Ook lekker met rozijnen, abrikozen en een dressing van honing en citroensap.

  4. Rode kool kun je ook marineren met zout, dus dun snijden flink zou erover en een paar uur laten staan. Dan afspoelen en uitknijpen. Nu lekker de azijn etc erover en inlaten trekken.

  5. Ik snij de rode kool heel fijn, doe ze in een magnetron-bak en doe ze drie minuten op 900 W, of zo. En dan volg ik het recept. Lekkel!

  6. Lijkt me erg smakelijk, ga het vanavond eens proberen.
    Overigens ben ik geen voorstander van magnetrons, wordt veel goeds aan vitaminen in kapot gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *