Rode uiensoep

rode uiensoep

Een kopje pittige uiensoep gaat er altijd wel in. Als het koud is word je er warm van. Als je verkouden bent gaat je neus ervan lopen. Als het warm is, is een beetje pittig eten ook heerlijk. En het is zo simpel te maken.

Nu lijkt uiensoep een recept dat iedereen kent. Maar heel kort geleden kwam ik iemand tegen die klaagde over het feit dat juist de simpele dingen (b.v. hoe maak ik een broccoli schoon) niet op internet te vinden zijn omdat iedereen denkt dat iedereen dat wel weet.
Dat blijkt dus niet het geval. En bovendien is dit een heeeeeeel lekkere uiensoep. Het recept is van de onvolprezen Gino D’Acampo die mij met een gerust hart een kommetje mag komen brengen. Aangezien hij dat waarschijnlijk niet zal doen hier het recept.

Voor een kommetje of 5/6 snijden we 500 gram rode uien in stukjes. Je kunt halve ringen doen maar dat eet vaak zo slordig en slurperig. Smoor de uien in 50 gram (gezouten) boter tot ze glazig zien. Blijf steeds roeren. Na zo’n 10 minuutjes doe je er een theelepel bruine basterdsuiker bij en smoor je nog 5 minuten tot de uien gaan karameliseren. Ik bak ze altijd lekker bruin want dan krijg je een heel smakelijke en wat donkere soep.
Doe er dan 70 ml droge witte wijn in en 500 ml groentebouillon. Als kruiden doen we er een laurierblad bij en een takje (of twee) verse tijm. Laat het geheel 25 minuten zachtjes pruttelen.
Gino stopt vervolgens een stuk brood met kaas onder de grill legt dat op de soep. Doe ik niet. Zo’n stuk brood in je soep soppen is ook weer zo’n gepiel.
Eet dat stokbrood er maar apart bij. En een glas volle rode wijn.

Published by

9 thoughts on “Rode uiensoep

 1. @SasKookt. En ik juist niet. Het is een hele lichte hartige soep en uitermate geschikt voor dit warme weer. 😉

 2. Vandaag ’n rodeuiensoepje, dat staat!
  Het mag dan niet meer zo bizar warm zijn, gelukkig!!!, maar het lijkt mij gewoon ’n heerlijk soepje.
  Met bruine basterdsuiker en wijn heb ik het nog niet eerder gemaakt; spannend!
  En wat dat brood op/in je soep betreft; als ik ergens ’n uiensoepje bestel vraag ik steevast of het brood er naast mag, wat ’n geklieder idd en bovendien staat dat gesopte brood mij heel erg tegen en dan druk ik mij voorzichtig uit. 🙂

 3. wat wáár! de simpelste dingen snijden of bereiden zijn lastig te vinden. al doet de AH-site erg zijn best op dit moment.
  qua soepie: zeker met warm weer is een hartige soep erg lekker. heb ‘m gemaakt bij 30 graden, was lekker. heb er wel een scheutje madeira bijgedaan, en wat maggikruid uit de tuin. Bijzonder hoe deze twee, met mate gebruikt, een simpel soepje extra diepgang kunnen geven zonder culi-geneuzel. Madeira is bij de supermarkt te koop in kleine flesjes en maggikruid is eigenlijk een soort onkruid. Voor de soepies onder ons: één keer planten en vele jaren plezier. Want lekker en niks chemisch!
  Ook eens met de brood-er-naast reageerders: wat een gehannes zeg, zo’n slap broodjestukje met kleefkaas dat gelepeld dient te worden. Onhandig! Ernaast en wat dopen is even lekker en veel handiger.

  (eeeh, Culinette, dat Moulinexding is echt flut hoor, sorry)

 4. @ejwaal. Goed plan die madeira en dat maggikruid.
  En gebruik je wel de juiste kegel bij de juiste groente c.q. wat je dan ook maar raspen wilt? Ik gebruik hem regelmatig met veel plezier.

 5. leuk, zo’n snelle reactie!
  jazeker, de goede kegeltjes, echt waar.
  van beroep industrieel ontwerper dus best een beetje verstand van apparaatjes. daarnaast fiks moestuinier, hobbykok en klootwijk-adept dus waar mogelijk enthousiast maar waar nodig soms kritisch. Moulinex-ding: tussen kegel en huls loopt de boel vast zoals bij komkommer of zachte kaas. ontwerpfoutje! Evenals voetvorm: had veel ontvangbord-vriendelijker gemoeten; scheelt veel gemors!
  En dat motortje krijgt al ademhalingsproblemen bij een stevige peen. Neeee, koopt gerust twee handige Microplanes (want scherpe messen hebben we toch al;-) en al die ergernissen (stekkers, plastic, motortjesgezwoeg, afwasgedoe) blijven ons bespaard …
  Hartelijke groet, Elbert Waal (zal voortaan onder deze naam posten)

 6. @ejwaal. Die voetvorm heb je gelijk in. Hij zwiept het een beetje in het rond. En verder niet te hard drukken op die komkommer of die kaas. Ik herken wel een beetje wat je zegt maar het is misschien even een handigheidje. Voor grote hoeveelheden pak ik ook nog altijd de grote keukenmachine hoor.
  En industrieel ontwerper? Kunnen we wensen indienen? Ik heb nog altijd de ultieme knoflookpers niet gevonden. 😉

 7. Ha! Heb in mijn kookleven al tientallen slimme, dure, domme, ‘handige’ en te goedkope knoflookpersen gekocht, geprobeerd en – uiteindelijk allemaal weggegooid. (keukenlavullers;-(
  In persjes, hoe mooislim ook, blijft altijd lastig te verwijderen pulp over. Altijd.

  Mijn overgebleven methode:
  fiks in de bol knijpen (is lekker;-) tot de teentjes loslaten. Teentje op snijplank, uiteindjes eraf met scherp mesje, buitenste droge huidje eraf, en, daaristieweer: over de Microplane! Of zoals de kinderen zeggen: de duimeneter want retescherp dus zo’n glijhoudertje als op een mandoline is wel verstandig. Superfijnsnijden met rollend groot koksmes is ook goed.

  Helaas is mijn aanrecht te klein voor een ‘echte’ keukenmachine (ontwerper/culi’s drómen van zo’n ding als ze ‘m nog niet hebben). Moulinexding was een compromis maar is voor een symbolisch bedrag af te halen wegens Barbie-gehalte. Of is op Koninginnedag aan de beurt.

  Nog meer review-wensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *