Rollade uit de braadpan

rollade

Het kwam zo ter sprake ergens en toen was ik ineens op zoek naar dat recept van rollade uit de braadpan. Rollade maak ik eigenlijk altijd in de braadpan want de oven is dan vrij voor iets anders.

En als je zo’n rollade in de braadpan hebt en geroosterde aardappeltjes in de oven dan heb je niet veel te doen en sta je fijn met je glaasje nonchalant tegen het aanrecht geleund te babbelen.
En eigenlijk doe ik ook niet zo moeilijk als in het originele recept. Beetje creatief blijven hoor.

Een rollade in de koekenpan rondom aanbakken in wat olie tot hij een kleurtje heeft. Uit de pan halen. Op de bodem van de braadpan kleingesneden worteltjes, sjalotjes, wat spekjes en peterselie. Rollade erop, scheut witte wijn erbij en heel zachtjes te smoren zetten met het deksel op de pan. Een rollade van 800 gram mag rustig 2,5 tot 3 uur smoren. Halverwege een keertje omdraaien. Als je denkt dat de groente te droog staat dan kan er altijd een scheutje wijn bij maar misschien heb je dan het vuur iets te hoog staan.

Variaties hierop zijn: een paar lepels kappertjes, takjes tijm en/of rozemarijn, in repen gesneden paprika, courgette en bedenk zelf maar wat. Maak de groentelaag op de bodem niet te dik en doe de rest eromheen.
Als het klaar is de rollade in plakken snijden en netjes terug in de pan. Nee, niet restaurantje spelen en de zaak op een grote schaal met de groente eromheen. De braadpan is vast mooi genoeg om op de warmhouder op tafel gezet te worden en de rollade en de groente blijven dan lekker warm.
Rollade koud eten doe je de volgende dag als er tenminste nog iets overblijft.

KokenKoken

Published by

2 thoughts on “Rollade uit de braadpan

  1. Vraagje: 2,5 uur in de pan? Ik neem aan dat je het dan over een runderrollade hebt? Een varkensrollade zou dan toch veel te droog worden, neem ik aan?

    1. Het gaat wel degelijk over een varkensrollade. Runder kan natuurlijk ook prima. Maar ik neem vrijwel altijd een varkensrollade omdat ik juist de runderrollade wat droger vind. Vergeet niet dat de rollade heel zachtjes staat te smoren. Ik heb nog even het originele recept erbij gezocht en ook daar wordt een varkensrollade gebruikt. Het is tenslotte wel een rollade van bijna een kilo.
      Gaat prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *