Runderstoof met witte bonen, wortel en spek

stoofmetwittebonen

Deze runderstoof met witte bonen, wortel en spek gaat in de grote braadpan maar kan ook in de slowcooker.** Peulvruchten worden vaak gezien als vervanging als het om vlees gaat maar ze zijn ook heel fijn om van een stoofschotel een gerecht te maken voor meer personen dan je in eerste instantie zou denken. Handig dus bij onverwachte gasten of als je wat minder vlees wilt eten en toch een stevige maaltijd op tafel wilt zetten.
In dit geval had ik de witte bonen in de week gezet en ze de volgende dag vanaf het begin in de stoofschotel gedaan. Dat hoeft niet. Je kunt ook een pot witte bonen laten uitlekken en die een kwartier voor het einde bij de stoofschotel doen zodat ze nog even goed warm worden. Maakt niets uit. Ik vind alleen dat bonen die je in de week hebt gezet en de volgende dag kookt vaak een steviger “bite” hebben dan bonen uit een pot. Overigens kun je peulvruchten heel goed invriezen als je ze zelf gekookt hebt. Handig voor doordeweekse dagen want dan kunnen ze zo vanuit de vriezer de pan in.

We maken een stevige stoofschotel voor vier stevige eters. Ik had 100 gram witte bonen in de week gezet. We nemen een pond stoofvlees in grote brokken en dat braden we aan in wat boter in een pan met een dikke bodem. Als het vlees rondom bruin is scheppen we het uit de pan. In hetzelfde vet (er mag een klontje boter bij) smoren we twee fijngesneden uien en twee tenen knoflook. Daar doen we na een minuutje of tien eerst 100/125 gram gerookte spekblokjes bij. Weer vijf minuten later doen we het vlees terug in de pan samen met een in stukjes gesneden grote winterwortel (of twee kleinere), de witte bonen, een runderbouillonblokje, twee eetlepels tomatenpuree, een glas droge witte wijn en twee laurierbladen. Nu vullen we het vocht nog wat aan als dat nodig is maar niet al te veel. Zie foto. Goed omroeren en deksel op de pan. We laten het 2,5 uur zachtjes stoven en uiteraard roeren we er regelmatig even in. Op het eind even kijken of er nog vocht moet verdampen en zo ja, dan het laatste kwartier zonder deksel.

** Voor de slowcooker. Het vlees bakken we eerst bruin en doen we in de pan. Daarna de uien en de knoflook bakken en erbij. Vervolgens kan de rest er in één keer bij. Witte bonen uit een pot (uitgelekt) voeg je een uur voor het einde nog toe. Maak je deze schotel in de slowcooker dan kook je de in de week gezette witte bonen 10 minuten en doe je ze daarna vanaf het begin erbij. Deze schotel is het lekkerst als je hem lang in de slowcooker doet. Dus 6/7 uur op laag. Wie wortelen wil met iets meer “bite” voegt ze pas halverwege toe.

Heerlijk met aardappelpuree en een rode wijn.

Published by

One thought on “Runderstoof met witte bonen, wortel en spek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *