Salade bohemienne

roodlof
Foto van Flickr

Een salade bohemienne is nog ouderwetser dan een huzarensalade. Die laatste kom je nog regelmatig tegen op de menukaart of ergens in een kwakbakje in de supermarkt maar een salade bohemienne uit de jaren 50/60 lijken we totaal vergeten te zijn. Tijd om deze salade weer eens uit de mottenballen te halen en op geheel nieuwe wijze te serveren.

Een recept kun je dit absoluut niet noemen. Een salade bohemienne is zo simpel dat je het niet eens hoeft op te schrijven. Een keer maken en je weet het voor altijd. Wat je nodig hebt is kaas (Emmenthaler of jonge kaas), augurken, salami en gekookte aardappels. Alles in gelijke hoeveelheid. Snij alles in kleine blokjes en meng het met wat peper en zout en mayonaise tot een salade.

We kiezen wel voor een nieuwe manier van serveren. We nemen roodlof (zie foto), witlof of romaanse sla en we vullen losse blaadjes met de salade bohemienne. Garneer het met een plakje gekookt ei, komkommer of een kerstomaatje en klaar ben je. Serveer je het bij de warme maaltijd of als lunch dan neem je wat grotere blaadjes en serveer je het als hapje bij de borrel of als bijgerecht bij een barbecue dan vul je de kleinere blaadjes.

Variaties: vervang de salami door chorizo, ham of uitgebakken spekblokjes en de kaas kan ook oude kaas zijn. Wees wel voorzichtig met toevoegen van zout.

Bron: Kaas en wijn, Receptenboekje uit 1955 van Jacques Gans en J.A. Versteeg

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *