Sambal Ajam. Kip in hete saus.

sambalayam
Foto van Flickr

Heet of minder heet deze Sambal Ajam. Dat is de vraag en die mag je helemaal zelf beantwoorden. Meer rode pepers is heter en minder rode pepers is minder heet. Dat is toch een openbaring of niet soms? En voor hoeveel personen is dit gerecht? Ook een redelijke ingewikkelde vraag. Dat ligt eraan of je nog meer gerechten op tafel zet. Of eet je er alleen rijst bij en wat (zoetzure) komkommersla? In dat laatste geval is dit recept voor twee personen.

Snij 400 gram kipfilet in kleine blokjes.
Schil een stuk verse gemberwortel van 2/3 cm en een stukje verse laos dat ongeveer de helft zo groot is als de gember.  Doe dat in de snijbak van de staafmixer samen met 6 sjalotjes, 3 tenen knoflook en 6 rode pepers. Uiteraard allemaal even schillen en/of schoonmaken en in grove stukken. Nu malen we de hele boel tot prut. Je kunt het, bij gebrek aan staafmixer, ook in de vijzel fijnstampen.
We bakken de blokjes kipfilet in wat olie tot ze gaan kleuren. Dan halen we ze uit de pan en bakken in het overgebleven vet de prut die we net gemaakt hebben.
Goed omroeren tot het lekker gaat ruiken. Dan mag er 2 deciliter water bij samen met 3 in stukken gesneden tomaten, het sap van een limoen, 2 djeroek poeroet blaadjes, een halve theelepel koenjit, een kleine eetlepel suiker en een theelepel zout. De blokjes kipfilet gaan er nu in en we laten de hele boel zachtjes sudderen tot de saus lekker dik is geworden.
In plaats van kipfilet kun je ook kleine drumsticks nemen en die als hapje bij de borrel geven. En deze zomer vooral maken en alleen even warm maken op de barbeque. Nog even nagrillen zal ik maar zeggen. Heerlijk!

Published by

One thought on “Sambal Ajam. Kip in hete saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *