Sambal do Brasil van Vegatopia oftewel Appeljam met een ping

sambaldobrasil

Zelf zou ik dit pittige appeljam noemen. Want Sambal do Brasil doet vermoeden dat het HOT is en dat is het zeker niet. Ondanks de drie rode pepers is het uitermate goed eetbaar zonder rare gezichten te trekken en naar de kroepoek te graaien.
Ik vond de Sambal do Brasil op de onvolprezen overheerlijke website van Vegatopia en aangezien ik een keurige foodblogster ben neem ik het recept niet over maar geef jullie de link. Hier dus het recept van de Sambal do Brasil.

Daar het recept en hier de resultaten. Het is echt ontzettend lekker geworden. Een zoete appeljam met een pittige ping erin. Maar, zoals ik zei, echt niet TE hot. Valt reuze mee. Dat komt misschien door de hoeveelheid suiker of door het lange koken. Ik heb het zo’n 35 minuten zachtjes laten pruttelen. Door het inkoken krijg je een dunne jam. Maar als het afgekoeld is en een dagje in de koelkast heeft gestaan is het echt een hele dikke jam geworden waar je lepel rechtop in blijft staan.
Heerlijk op een boterham met kaas of als dipsausje. En natuurlijk op een loempia of bij gegrild vlees en zelfs bij vis. Ik heb het ook al bij de spruitjesstamppot gegeten want het is een beetje verslavend lekker. Ook niet te versmaden op een cracker met roomkaas of bij een Oosterse maaltijd. En wat dacht je van een lepeltje op een stukje komkommer. Hele fijne snack.

De pepertjes moet je echt heel klein snijden want dan blijven ze mooi hangen in de jam en zakken ze niet naar beneden. Ik ga het vast ook eens maken met ananassap (nu gedaan met sinaasappelsap) en met piepkleine stukjes ananas erin. Ook gember erdoor kan niet anders dan heerlijk zijn. Van die roze sushigember b.v. De appel moet je echt raspen en niet fijnsnijden. Dan blijven de stukjes te groot.

Een smulfeest voor jezelf maar ik vind dit ook wel een erg leuk culicadeautje. Ik ga voor de feestdagen zeker een aantal potjes maken.
Aanrader!

Published by

5 thoughts on “Sambal do Brasil van Vegatopia oftewel Appeljam met een ping

  1. Beiden gemaakt, zowel de appel als de ananas. En de ananas gaat snel, op bedoel ik dan. Errug lekker. En het leuke van dit recept en jouw aanbevelingen is dat ik zelf dingen bedenk ( en nog niet heb uitgevoerd). Bijvoorbeeld mango met gember en peper, of abrikoos met limoen. Stimuleren van creativiteit dus, geweldig, dank je wel.

    1. Oh die mango met gember is ook een fijn plan Janneke. Ja het is een heerlijk recept met veel mogelijkheden. Ik heb al heel wat potjes gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *